Teodor Georgescu, directorul DGAF - ANAF, a vorbit despre siguranța plăților online și despre responsabilitățile pe care trebuie să le îndeplinească un comerciant din acest mediu, în cadrul dezbaterii organizate cu ocazia Zilei Comerţului Electronic.
Teodor Georgescu, directorul general al DGAF - ANAF, a vorbit în cadrul unei conferințe despre comerțul online despre siguranța achizițiilor de pe internet și modalitățile de plată care oferă siguranță cumpărătorilor. Întrebat despre recomandările oferite pentru comercianți, Georgescu a menționat faptul că aceștia ar trebui să urmeze o serie de pași care să îi aducă în legalitate.
„În primul rând să se înregistreze din punct de vedere fiscal și să fiscalizeze toate tranzacțiile efectuate. Pe de altă parte îi îndemnăm să respecte prevederile legii 365/2002, privind comerțul electronic și aici mă refer ca în interiorul paginii web să fie menționate numele sau denumirea furnizorului, domiciliul, numărul de înmatriculare la registrul comerțului, tarifele aferente serviciilor oferite, includerea sau neincluderea în preț a acestor cheltuieli de livrare.
Totodată vreau să îndemn comercianții online să colaboreze doar cu operatorii autorizați, să își cunoască foarte bine partenerii de afaceri în ceea ce privește serviciile oferite și nu în ultimă instanță să implementeze pe platformele de vânzare sisteme de plată electronice care să permită consumatorilor plata cu cardul online, mai ales implementării tuturor sistemelor de securitate în domeniul plăților electronice. Din punctul nostru de vedere nu există niciun risc sau riscurile sunt minime.
Pentru consumatori aș avea niște recomandări de făcut. Să se asigure că primesc documente fiscale pentru toate tranzacțiile și toate achizițiile efectuate în mediul online. Aceste documente de achiziție să nu uite că îi oferă dovada calității și posibilitatea de apărare pe linia protecției consumatorului, deci certifică calitatea”, a explicat Teodor Georgescu.
Vezi mai multe în video:
Acesta este mesajul polițiștilor în vederea prevenirii înșelăciunilor prin metoda „Site-uri de comerț online”, în condițiile în care acest gen de fapte a luat amploare, creând din ce în ce mai multe victime.
Trebuie să știti că în cazul infracțiunilor de înșelăciune prin această metoda, infractorii contactează persoanele fizice care oferă spre vânzare diferite produse pe site-urile de comerț online (ex. Olx, Publi24, Okazii, etc.).
Discuțiile se poartă, de regulă, prin intermediul aplicației WhatsApp. Aceștia pretind că sunt interesați de achiziționarea produsului din anunț, poartă o scurtă negociere (de cele mai multe ori, conversația are multe greșeli gramaticale), pentru ca la final, să anunțe vânzătorul că produsul a fost deja achitat în avans.
Senatul a adoptat proiectul depus de USR PLUS care impune obligativitatea ca instituțiile publice și companiile aferente care încasează impozite, taxe și amenzi precum și alte obligații de plată să accepte plata cu card și online.
Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul USR PLUS Viorel Băltărețu, spune că noile reglementări îi vor scuti pe români să stea la cozi.
„Legea este, incontestabil, benefică românilor, pe care îi scutește de stat la cozi la ghișee. Le mulțumim colegilor senatori care ne-au susținut și au votat inițiativa și, sincer, nu înțeleg votul de abținere al senatori PNL. Voi urmări traseul legii în Camera Deputaților și sper să aibă un parcurs pozitiv, așa cum o merită”, a spus parlamentarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu