EXCLUSIV  Siguranța pacienților, o preocupare ”relativ nouă” pentru sistemul de sănătate din România. Dr. Geană (Sanador): O resetare pe care ar trebui să nu o pierdem

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Dr. Adina Geană, directorul de calitate la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre siguranța fizică și mentală a pacientului, o abordare nouă, dar cu impact major asupra întregului sistem de sănătate din România.

Dr. Adina Geană, director calitate la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în cadrul Interviurilor DC News TV, DC News și DC Medical despre resetarea pe care sistemul medical o poate avea ca urmare a preocupării pentru calitatea actului medical, dar și siguranța pacientului.

”Este greu să aprecieze pacientul calitatea serviciilor medicale, dar dacă ne gândim la calitate și siguranță, sunt zone, sunt spitale, sunt clinici în care se simte mai în siguranță pacientul. Dacă ne gândim la ce se discută în spațiul public, prima tentație ar fi să spună sistemul privat”, a deschis discuția jurnalistul Val Vâlcu.

”Aveți dreptate. Dar vreau să fac un mic amendament. Pentru pacient nu este greu să aprecieze calitatea, dar pentru noi toți este dificil să măsurăm calitatea.

Pacientul apreciază calitatea prin prisma propriei experiențe, în momentul în care vine în contact cu un furnizor de servicii, cu sistemul de sănătate, în funcție de ce nevoi are el la diverse niveluri ale sistemului de sănătate. Dar nu putem vorbi despre calitatea serviciilor de sănătate fără să vorbim despre siguranța pacientului”, a explicat  dr. Adina Geană.

Medic: Sectorul privat inspiră mult mai multă încredere pacienților

”Vreau să spun că această preocupare pentru ce înseamnă siguranța pacientului, care este relativ nouă în sistemul de sănătate din România și, la fel, relativ nou în sistemele de sănătate, pentru că vine cu o altfel de abordare a ceea ce înseamnă procesul amplu de îngrijire și de acordare a asistenței medicale, este pentru noi un nou start.

E ca o resetare, o resetare pe care ar trebui să nu o pierdem ca stat, să o avem în vedere pentru că realmente ne oferă posibilitatea de a repune, de a reașeza niște lucruri într-un anumit fel.

Acum, din perspectiva siguranței, pentru că, așa cum spuneam, calitatea o percepem, de aceea are foarte multă încărcătură subiectivă, dar din perspectiva siguranței vorbim aici despre siguranța fizică în timpul acordării asistenței medicale, dar vorbim și despre confortul lui psihic, siguranța psihică, mentală a pacientului în procesul de îngrijire.

Și aici trebuie să recunoaștem că sectorul privat inspiră mult mai multă încredere pacienților din perspectiva aceasta a siguranței fizice și mentale, pentru că siguranța se așează pe o serie întreagă de paliere, de direcții. Nu doar din perspectiva actului medical în sine, dar din perspectiva tuturor condițiilor necesare ca acest act medical să se desfășoare în condiții de siguranță”, a mai spus dr. Adina Geană, care a precizat că printre aspectele luate în calcul sunt infrastructura sau dotările medicale.

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel