Sika România, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de materiale chimice de construcţii, anunţă inaugurarea oficială a noii fabrici de mortare şi adezivi speciali pentru finisare şi amenajare din Căpuşu Mare, judeţul Cluj. Aceasta este cea de-a doua unitate de producţie deţinută de compania elveţiană pe plan local, alături de fabrica de aditivi inaugurată la Braşov în 2008.
Sika România, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de materiale chimice de construcţii, anunţă inaugurarea oficială a noii fabrici de mortare şi adezivi speciali pentru finisare şi amenajare din Căpuşu Mare, judeţul Cluj. Aceasta este cea de-a doua unitate de producţie deţinută de compania elveţiană pe plan local, alături de fabrica de aditivi inaugurată la Braşov în 2008.
„Noua noastră unitate de producţie a devenit operaţională din luna martie a acestui an, iar printre primele produse executate se regăsesc mortare pentru pardoseli, impermeabilizare şi adezivi SikaHome”, a declarat Laurenţiu Ştefănescu, Director General Sika România.
Potrivit afirmaţiilor sale, la mijlocul anului trecut, Sika România a achiziţionat o hală de 2.000 de metri pătraţi, împreună cu spaţii de depozitare şi birouri, amplasate pe un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, dar şi echipamente constând în două linii de producţie complet automatizate, de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producţie a companiei, care nu mai era operaţională în momentul achiziţiei. Ulterior, toate echipamentele au beneficiat de o serie de investiţii pentru a fi aduse la standardele de calitate Sika.
Acesta a subliniat, de asemenea, că decizia unei investiţii brownfield a fost luată, deoarece a fost găsită această fabrică ce corespunde cerinţelor companiei, dar şi pentru că o investiţie greenfield ar fi fost operaţională într-un timp mai lung.
Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în maxim cinci ani. În ceea ce priveşte locaţia, aceasta are avantajul poziţionării logistice favorabile faţă de pieţele ţintă ale companiei, precum şi a materiilor prime de bună calitate, aflate în vecinătate.
„Fabrica proaspăt inaugurată are o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele şi adezivii produşi aici se vor adresa pieţei locale, dar vor ajunge şi la export pe pieţe învecinate, precum Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria”, a mai spus Laurenţiu Ştefănescu.
Acesta a subliniat că, pe termen scurt, este prevăzută lansarea producţiei şi pentru alte produse Sika care sunt, în acest moment, importate de la subsidiarele din regiune.
SikaHome – noua gamă de produse pentru finisaje
Odată cu începerea producţiei în noua unitate, Sika a lansat şi noua gamă de mortare şi adezivi speciali pentru finisare şi amenajare SikaHome. Această nouă gamă cuprinde produse ca: adezivi pentru placări ceramice, adezivi pentru placări cu polistiren şi vată minerală, adezivi pentru piatră naturală, adezivi flexibili şi gleturi de încărcare şi finisare.
„Produsele comercializate sub brandul Sika sunt produse speciale care au o tehnologie de aplicare ce necesită cunoştinţe şi instruiri specifice. Una dintre strategiile grupului este aceea de a face cunoscută această tehnologie şi la nivelul consumatorului rezidenţial prin sloganul Experienţa din şantier, la raft. Gama de produse SikaHome face această trecere, atât prin calitatea produselor, cât şi prin domeniul de aplicare al acestora, fiind cu precădere destinate finisajelor din locuinţe”, a afirmat Laurenţiu Ştefănescu.
Astfel, preponderent, noile produse sunt destinate distribuţiei şi lanţurilor de magazine de bricolaj, excepţie făcând cele speciale, cu utilizare în domeniul industrial.
Directorul General al companiei a subliniat, de asemenea, că noile produse au la bază aceleaşi reţete folosite şi în alte unităţi de producţie Sika din lume, întrunind astfel toate standardele de calitate.
Creştere a cifrei de afaceri pentru anul în curs
În ceea ce priveşte impactul inaugurării noii unităţi de producţie în business, Laurenţiu Ştefănescu a declarat că, pentru anul în curs, este prevăzut un avans de 5% a cifrei de afaceri. În plus, pentru 2014, Sika România vizează o creştere a profitabilităţii, prin reducerea costurilor.
În opinia sa, în 2013, piaţa locală de mortare şi adezivi a avut o valoare de circa 180 de milioane de euro , în scădere cu aproximativ 3% comparativ cu 2012. Pentru anul în curs însă, acesta estimează un avans uşor al pieţei, cu 2-5%.
În ceea ce priveşte piaţa de materiale chimice de construcţii, aceasta a avut, în 2013, o valoare de aproximativ 770 de milioane de euro, în scădere uşoară comparativ cu 2012, urmând ca, în acest an, să crească uşor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News