Plecarea președintelui PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi, la PSD a produs un mic cutremur în aripa liberalilor. Lăsați fără candidat liberal în Colegiul 2, Satu Mare, pentru alegerile parlamentare parțiale din 25 mai, Crin Antonescu l-a caracterizat pe Silaghi "ca un transfug mic și trist", așa cum a fost și Tăriceanu și alți doi parlamentari. De asemenea, liberalii sunt convinși că Silaghi a plecat din cauza dosarului de la DNA, acesta fiind suspectat de trafic de influență în care omul de afaceri Nelu Iordache este arestat. În replică, Silaghi spune că "trădarea" s-a produs în urma unei discuții directe cu președintele PSD, Victor Ponta, duminică, la Sâmbra Oilor din Țara Oașului, după ce Antonescu l-a trădat de trei ori. Cert este că pe 25 mai, Ovidiu Silaghi își joacă imunitatea și cariera politică.
Fostul liberal, Ovidiu Silaghi, dezvăluie că a trădat PNL pentru PSD după ce Antonescu l-a "trădat de trei ori". Desemnat candidatul PNL pentru alegerile parlamentare parțiale, Silaghi a decis să treacă în barca PSD, după o negociere directă cu președintele PSD, Victor Ponta, duminică, la Sâmbra Oilor din Țara Oașului.
„Cu premierul Ponta direct am discutat când am fost la Sâmbra Oilor. Apreciez că el mi-a făcut această ofertă, am discutat şi cu preşedintele PSD judeţean, care este vicepreşedinte la CJ şi cu primarul municipiului Satu Mare. Decizia candidaturii mele s-a luat duminică la Sâmbra Oilor, unde am avut o discuţie în grupul despre care v-am spus. Mi-a explicat premierul că nu exista altă variantă pentru a-mi depune candidatura decât să mă înscriu în PSD. Nu aveam şanse doar cu voturile PNL", a precizat pentru gândul fostul liberal.
Acuzat de trădare de colegii de partid, Ovidiu Silaghi le răspunde cu întrebarea „cine a trădat primul". El s-a apărat susţinând că a fost trădat de trei ori de Crin Antonescu.
„Eu pun problema, cine a trădat primul? Eu când am părăsit colegiul, pentru că ţin să vă reamintesc că am fost deputat în judeţ, de pe care nu am vrut să plec, doream să ajung europarlamentar, dar la termen, când sunt alegeri. Dânsul mi-a spus că nu sunt probleme, că atunci când se vor face listele voi fi pe un loc eligibil. În şedinţa în care s-a decis lista, el a prezentat cazul meu că există o procedură de ridicare a imunităţii pornită la Parlamentul European, ceea ce nu e adevărat. Ca dovadă, după aceea cu ANI am câştigat şi la Înalta Curte. Dacă prezumpţia de nevinovăţie funcţionează în mod diferit la mine şi la Diaconu, s-a putut pentru alţii care deja sunt trimişi în judecată de DNA. Nu vreau să dau nume. Dacă nu aveam promisiunea fermă a lui Crin Antonescu, nu plecam de pe colegiul acesta", a amintit Silaghi prima „trădare" faţă de el.
În cea de-a doua, fostul vicepreşedinte PNL afirmă că a primit o nouă promisiune din partea lui Antonescu, care a fost încălcată.
A treia oară, el spune că a fost trădat de liberali care nu au mai realizat un schimb de colegii cu PSD.
El neagă versiunea colegilor de partid, care spun că a plecat din cauza problemelor cu justiţia.
Cum a intrat Silaghi în vizorul DNA
Fostul ministrul Ovidiu Silaghi este urmărit penal pentru trafic de influenţă, infracţiune pe care ar fi comis-o în 2012 când era ministru al Transporturilor. Procurorii spun că Silaghi şi-ar fi traficat influenţa pentru omul de afaceri Nelu Iordache.
Potrivit referatului procurorilor, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.
În acest fel, Silaghi s-a angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, pentru ca instituţia să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate.
"Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene", au precizat procurorii.
Totodată, procurorii susţin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro "pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte".
Cu cine se bate Silaghi la Satu Mare pentru un post de deputat
În colegiul 2 pentru deputat la alegerile parţiale din Satu Mare, programate pe 25 mai vor fi şase candidaţi: Ovidiu Silaghi (PSD – PC – UNPR), Dan Diaconescu (PPDD), Ileana Blidar (PDL), Laura Diana Bota (PMP), Sergiu Băbăşan (Forţa Civică) şi Szabolcs Nagy (UDMR). Liberalii nu au mai putut să-și înscrie în cursă propriul candidat din cauza plecării lui Silaghi la PSD cu ștampilă cu tot, după cum au acuzat liberalii.
Surpriza Dan Diaconescu și reprezentantul UDMR, Szabolcs Nagy
După cum se obserbă, Silaghi va avea un contracandidat pe măsură, în persoana lui Dan Diaconescu, care vrea să dea peste cap planurile PSD pentru refacerea USL la Satu Mare. Aflat în campanie cu DD-mobilul adus special din Italia, Diaconescu visează frumos, acesta fiind convins că va strânge circa 10.000 de voturi, pe când contracandidații săi de la UDMR și PSD dacă vor trece de 6.000 de voturi.
"Voi fi deputat de Satu Mare, iar la toamnă sătmărenii vor da președintele României", a declarat Dan Diaconescu. Acesta a declarat, de altfel, că pentru un scor bun mizează și pe frustrările peneliștilor loviți în amorul propriu după mutarea neașteptată a lui Silaghi. (Foto: Vocea Transilvaniei)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci