Silicon Valley Bank, închisă de autoritățile de reglementare. Este considerat cel mai mare faliment bancar de la criza economică din 2008

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Autoritățile de reglementare financiară au închis Silicon Valley Bank și au preluat controlul asupra depozitelor sale, a anunțat vineri Federal Deposit Insurance Corp., în ceea ce este descris drept cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală din 2007-2008.

Prăbușirea SVB, un jucător cheie în comunitatea tehnologiei și a capitalului de risc, aruncă o umbră de nesiguranță asupra companiilor și persoanelor bogate cu privire la soarta banilor deținuți, scrie CNBC.

Potrivit comunicatelor de presă ale autorităților de reglementare, Departamentul de Protecție Financiară și Inovare din California a închis SVB și a numit FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) drept administrator. La rândul său, FDIC a creat Banca Naţională de Asigurare a Depozitelor din Santa Clara, care deţine acum depozitele asigurate de la SVB.

FDIC a spus că deponenții asigurați vor avea acces la depozitele lor cel târziu luni dimineață. În acel moment se vor redeschide și filialele SVB, sub controlul autorității de reglementare.

Asigurarea standard a FDIC acoperă până la 250.000 USD per deponent, per bancă, pentru fiecare categorie de proprietate de cont. FDIC a spus că deponenții neasigurați vor primi certificate de administrator judiciar pentru soldurile lor. Autoritatea de reglementare a declarat că va plăti deponenților neasigurați un dividend avansat abia săptămâna viitoare, cu potențiale plăți suplimentare de dividende pe măsură ce autoritatea de reglementare vinde activele SVB.

În cazul deponenților cu mai mult de 250.000 USD, se va determina dacă aceștia își vor primi toți banii înapoi în funcție de suma de bani pe care o primesc autoritățile de reglementare pe măsură ce vinde activele Silicon Valley, sau dacă o altă bancă preia proprietatea asupra activelor rămase. Există de asemenea îngrijorări în rândul unor companii tehnologice privitor la probleme în ceea ce privește salarizarea.

La sfârșitul lunii decembrie, SVB avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de 175,4 miliarde de dolari, potrivit comunicatului de presă. FDIC a spus că nu este clar ce parte din aceste depozite erau peste limita de asigurare.

Ultimul faliment bancar din SUA de această dimensiune a fost la Washington Mutual, în 2008, care avea active de 307 miliarde de dolari.

SVB a fost o bancă importantă pentru companiile susținute de riscuri, care erau deja sub presiune din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor și a încetinirii ofertelor publice inițiale care au făcut mai dificilă strângerea de numerar suplimentar.

Închiderea SVB ar afecta nu numai depozitele, ci și facilitățile de credit și alte forme de finanțare. Potrivit FDIC, clienții SVB ar trebui să continue să își facă plățile în mod normal.

Mișcarea reprezintă o cădere rapidă pentru SVB. Miercuri, banca a anunțat că urmărește să strângă mai mult de 2 miliarde de dolari în capital suplimentar după ce a suferit o pierdere de 1,8 miliarde de dolari din vânzările de active.

Acțiunile SVB s-au prăbușit ieri cu 60%, după o prăbușire cu aclași procent în ziua precedentă

Acțiunile companiei-mamă SVB Financial Group au scăzut cu 60% joi, iar vineri au scăzut cu încă 60%, înainte de a fi oprite.

În timp ce mulți analiști de pe Wall Street au susținut că este puțin probabil ca problemele SVB să se răspândească la sistemul bancar global, acțiunile altor bănci mijlocii și regionale au fost sub presiune vineri.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat, vineri dimineață, că „monitorizează foarte atent” evoluțiile la câteva bănci.

La scurt timp după ce a părăsit Capitol Hill, Yellen a convocat o întâlnire a oficialilor de rang înalt de la Fed, FDIC și Controlorul Monedei pentru a discuta situația de la SVB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel