Silvio Berlusconi sare în apărarea lui Vladimir Putin. Declarații ”curajoase” făcute de fostul premier italian chiar înainte alegerilor anticipate

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a făcut o ”mișcare” destul de riscantă din punct de vedere politico-electoral, având în vedere că duminică, în Italia, vor avea loc alegerile anticipate.  

În timpul unui interviu pentru Rai1, liderul Forza Italia, în vârstă de 85 de ani, a spus că președintele rus Vladimir Putin ”a fost împins de populația rusă, de partidul său, de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială”. Planul, a spus el, era ca trupele ruse să intre ”pentru a înlocui Guvernul lui Zelensky cu un guvern de oameni decenți”, scrie Politico.

Totuși, a adăugat Berlusconi, ”rușii au găsit o rezistență neașteptată și imprevizibilă din partea trupelor ucrainene, care au fost apoi hrănite cu arme de tot felul”.

Berlusconi, un prieten de multă vreme al lui Putin, s-a străduit să rămână obiectiv când a fost vorba de războiul din Ucraina. La două luni după invazie, în aprilie, el s-a declarat ”dezamăgit și întristat” de Putin. O lună mai târziu, el a spus că Europa ar trebui să ”încerce să-i determine pe ucraineni să accepte cererile lui Putin”.

Influența Rusiei asupra politicilor interne ale Italiei a fost o problemă de îngrijorare pe tot parcursul campaniei electorale, deoarece o coaliție de dreapta, care include Forza Italia a lui Berlusconi, este probabil să câștige majoritatea mandatelor pe 25 septembrie.

Giorgia Meloni, liderul partidului de extremă dreapta Fratelli Di Italia, care se așteaptă să conducă următorul guvern, se prezintă ca fiind mai puțin simpatică cu Putin. Ea a descris invazia rusă a Ucrainei drept ”un act inacceptabil de război la scară largă” și sprijină ajutorul militar pentru Ucraina.

Dar cel de-al treilea aliat din coaliție, Matteo Salvini de la Lega, are și el o istorie de a fi prietenos cu Rusia lui Putin, deși a încercat să se reformeze drept un campion al refugiaților ucraineni.

Între timp, pe Facebook, ambasada Rusiei în Italia s-a lăudat cu un album foto cu numeroși politicieni italieni care strâng mâna cu Putin, printre care Matteo Salvini, Silvio Berlusconi, Giuseppe Conte și Paolo Gentiloni: ”Din istoria recentă a relațiilor dintre Rusia și Italia. Trebuie să ne amintim”, se arată în legenda postării.

Citește și:

Ursula von der Leyen, pusă la zid de naționaliștii italieni. Salvini anunţă o moţiune de cenzură împotriva şefei Comisiei Europene

Comisia Europeană i-a criticat în mai multe rânduri pe premierul ungar Viktor Orban şi partidul Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ) din Polonia pentru probleme legate de respectarea statului de drept şi reformele în justiţie, aplicând sancţiuni împotriva celor două ţări când au deviat de la valorile democratice ale UE.

Liga şi Fdi s-au abţinut săptămâna trecută să voteze un raport în Parlamentul European care susţinea că Ungaria sub conducerea lui Viktor Orban nu mai este o democraţie pe deplin funcţională, ci o autocraţie.

Orban este un aliat-cheie al celor două partide italiene, în timp ce PiS face parte din grupul conservator al PE prezidat de liderul FdI, Giorgia Meloni, alături de partidul spaniol de extrema dreaptă Vox.

Meloni, pe cale să devină prima femeie premier în Italia şi cel mai de dreapta după cel de-al Doilea Război Mondial, a lăudat adeseori politicile lui Orban şi ale aliaţilor săi polonezi.

Von der Leyen a declarat joi că în cazul în care alegerile generale vor duce la o schimbare autocratică, naţionalistă şi eurosceptică, "avem la îndemână instrumente la fel ca în cazurile Poloniei şi Ungariei".

Totuşi, şefa executivului european a afirmat că "suntem gata să lucrăm cu orice guvern democratic care este dispus să lucreze cu noi", notează ANSA.

Salvini a catalogat declaraţia ei drept un amestec sordid şi arogant în politica internă italiană. Doamna îi reprezintă pe toţi europenii, salariul ei este plătit de noi toţi, iar aceasta a fost o ameninţare dezgustătoare şi arogantă, a spus Salvini, adăugând: Duminică votează italienii, nu birocraţii de la Bruxelles, iar dacă aş fi preşedintele Comisiei Europene aş fi (mai) preocupat de facturile la energie.

Grupul Identitate şi Democraţie (ID) din PE din care face parte Liga va depune o moţiune de cenzură.

Meloni i-a asigurat pe partenerii internaţionali ai Italiei că, sub conducerea sa, Italia va fi fidelă poziţiilor UE şi NATO şi va continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruseşti. Dar ea a exprimat, de asemenea, opinii eurosceptice, a criticat imigranţii şi aşa-numitele lobby-uri homosexuale şi a promis că va oferi femeilor o alternativă la avort.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel