Fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce a primit peste 270.000 de euro de la opt angajaţi din cadrul unor proiecte. Alți doi complici au primit condamnări, în cazul acestora dispunând suspendarea executării sentinței. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Silviu Bian, fostul șef al ANOFM, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În același dosar, Cristache Ristea a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitare la luare de mită, iar Alexandra Maria Ţichindelean a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei.
Tribunalul Bucureşti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei şi 22.000 de euro.
Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie 2011, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, în formă continuată. Alături de el au fost judecaţi Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului de Formare Profesională a Personalului ANOFM, şi Alexandra Maria Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM la momentul comiterii faptelor.
Bian a stat în arest din 16 octombrie 2010 până în 7 februarie 2012, când a fost pus în libertate în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanţarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu