Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Nebunie imobiliară în Năvodari, recunoscută de fostul prefect Coșa. Culisele unei dezvoltări haotice și adevărul despre plajele lărgite

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Silviu Coșa deschide lista PNL Constanța pentru Senat. 

La începutul lunii octombrie, Silviu Coșa a eliberat funcția de prefect al județului Constanța pentru a candida la Parlamentul României. El deschide lista PNL Constanța pentru Senat, iar astăzi a fost invitatul DCNews, în emisiunea DC Votez. Unul dintre subiectele principale abordate a fost turismul din Constanța, reprezentat prin „o redistribuire a numărului de turiști între stațiuni”, dar și prin construirea exagerată de imobile ilegale și proiectul de „combatere a eroziunii costiere”.

În zona Năvodari e "o nebunie". S-a construit prea mult

Bogdan Chirieac: „Hai să începem cu turismul din Constanța. Aveți, în continuare, un potențial imens. Vă ajută clima, nu doar 3 sau 4 luni pe vară, ci acum vă duceți spre 6 luni: mai, iunie, iulie, august, septembrie și jumătate din octombrie.”

Silviu Coșa: „Oferta se mulează după cerere. Cererea de turism în perioadele de tranziție, în extrasezon, nu este foarte mare, chiar dacă există petreceri de 1 Mai sau de Paște. Ele nu pot fi nici pe departe comparabile cu un vârf de sezon, în care numărul de turiști sare de 300.000 pe întreg litoralul. Ce se observă? Se observă o schimbare, o redistribuire a numărului de turiști între stațiuni, în funcție de anumiți parametri. De exemplu, zona din sudul litoralului, toată acea „salbă” de stațiuni care ține Mangalia, s-a dezvoltat în ultimul an și a putut să atragă un număr mai mare de turiști. Mamaia a rămas oarecum constantă. Sunt turiști care se duc în zona aceea de apartamente de închiriat, de hoteluri nou făcute, în zona Mamaia Nord-Năvodari.”

Bogdan Chirieac: „Acolo e nebunie. Cred că s-a construit prea mult.”

Silviu Coșa: „Da, în zona Năvodari este o nebunie. Pe lângă faptul că s-a construit foarte mult, aparent nu s-a construit nici foarte legal. Motiv pentru care, în momentul în care am părăsit funcția de prefect, pe la începutul lunii octombrie, aveam deja 153 de autorizații de construire atacate la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții. În plus, sunt tot felul de probleme legate de subdimensionarea sistemului de canalizare în zona respectivă, ceea ce creează anumite probleme. Cu toate acestea, zona, din punct de vedere turistic, este atractivă pentru anumite categorii de turiști, dată fiind și proximitatea cluburilor.”

Bogdan Chirieac: „Așa este. Pe de altă parte, pe malul lacului Siutghiol e un oraș construit.”

Silviu Coșa: „Da. Zona respectivă, practic, s-a transformat într-un cartier, mai mult decât într-o stațiune. Ce este foarte important este că, de la sfârșitul anului trecut, există desemnat un câștigător al unui concurs de soluții, vizavi de modul în care vor arăta plajele proaspăt nisipate din Mamaia.”

Bogdan Chirieac: „Domnule, au distrus turismul. Toate OMD-urile din Mamaia ne spun asta, că i-am avut invitați, inclusiv viitoarea dumneavoastră colegă în Parlament, de la PSD, doamna Mirela Matichescu, în Camera Deputaților. Au distrus turismul prin lărgirea plajelor.”

Silviu Coșa: „Este cumva impropriu spus, pentru că aici sunt două aspecte. M-am ciocnit de acest aspect ca prefect, în sensul în care, neexistând un PUZ în anul 2021 și nici în 2022, era o problemă cu așezarea acelor pachete de șezlonguri în proximitatea apei. Chiar au fost cazuri în care jandarmii au venit și au mutat turiștii. I-au dus acolo unde aveau dreptul să exploateze comercial plaja agenții economici.”

Bogdan Chirieac: „E o nebunie ce s-a întâmplat acolo. Deci puneau șezlongurile la mare la 300 de metri de apă.”

Silviu Coșa: „Da, asta vreau să vă spun. Împreună cu ministrul Cadariu, ministrul Turismului în perioada respectivă, și cu reprezentanții agenților economici, am reușit să facem un lobby destul de puternic, încât prin act normativ să li se permită agenților economici, în sezonul 2022, să ducă șezlongurile până aproape de apă. Însă, trebuie ținut cont și de faptul că proiectul care a condus la nisipare nu se numește „proiectul de lărgire a plajelor în scop turistic”, ci se numește „proiectul de combatere a eroziunii costiere”, și acesta a fost obiectivul său fundamental.”

Partidul Național Liberal- Filiala Constanța CMF 11240002

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel