Silvicultorii care păzesc pădurea nu au arme cu glonţ, ci doar arme cu bile de cauciuc şi cu gaze, de care nu se sperie nici măcar câinii vagabonzi, deci cu atât mai puţin hoţii de lemne organizaţi în bande, a declarat marţi pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană.
"Pădurarii nu au arme de vânătoare, nu au arme de foc, au nişte arme cu bilă de cauciuc şi cu gaze, cu care nu reuşeşti să sperii nici măcar câinii hoinari din oraş, darămite animalele sălbatice sau agresorii constituiţi în bande organizate. Doar paznicii de vânătoare sau maiştrii de vânătoare sunt dotaţi cu arme de vânătoare, pentru activitatea de vânătoare", a precizat Silviu Geană.
Liderul Federaţiei Silva a făcut aceste afirmaţii în timpul mitingului organizat de sindicatele din silvicultură după ce un pădurar din Paşcani a fost omorât de către hoţii de lemne şi au mai avut loc alte două agresiuni violente în judeţele Cluj şi Neamţ.
Liderul Federaţiei din Silvicultură Silva a explicat că acest val de violenţe comise de hoţii de lemne împotriva silvicultorilor i-a făcut pe aceştia din urmă să iasă din nou în stradă.
"Suntem aici din nou în stradă pentru a trage un nou semnal de alarmă: Aşa nu se mai poate. Ce ne-a scos în stradă sunt evenimentele tragice petrecute în ultimele zile, în care unul din colegii noştri, pădurarul Gorcioaia Răducu, de la Ocolul Silvic Paşcani, şi-a pierdut viaţa ca urmare a unui eveniment absolut înfiorător: în timp ce îşi exercita atribuţiile de serviciu privind paza pădurilor, a fost atacat de un grup de hoţi surprinşi în timp ce tăiau şi sustrăgeau material lemnos şi a fost lovit în cap cu un topor, practic nu a avut nicio şansă de a scăpa cu viaţă. Nu este singura situaţie, pentru că în următoarele zile au mai apărut două cazuri, de o gravitate cel puţin îngrijorătoare: la Direcţia Silvică Neamţ, un maistru de vânătoare, Bostan Marius, s-a întâlnit, în timp ce patrula pe fondul de vânătoare pe care îl are în gestiune, cu un grup de infractori care l-au blocat cu maşina, l-au agresat, l-au bătut, i-au smuls arma de serviciu şi au încercat efectiv să-l împuşte. Singura lui şansă a fost că arma s-a blocat, a reuşit să scape cu viaţă, a fugit de acolo, arma a rămas la agresori, a fost furată efectiv şi a fost recuperată a doua zi de către organele de Poliţie. Silvicultorii nu au arme de foc, colegul respectiv mergea la observaţie la cerb şi avea asupra lui o armă de vânătoare", a declarat Silviu Geană, pentru AGERPRES.
Acesta a povestit şi incidentul de la Turda, unde un pădurar a fost înjunghiat cu cuţitul de hoţii de lemne.
"La nici două zile s-a petrecut o situaţie la fel de îngrijorătoare la Direcţia Silvică Cluj, când un pădurar care a suprins asupra faptului un grup de hoţi a fost atacat efectiv cu cuţitul şi rănit destul de grav. Motivul pentru care a fost agresat a fost acela că şi-a făcut datoria, a surprins şi a întocmit acte de infracţiune şi a sancţionat contravenţional tăierea şi sustragerea de material lemnos pentru acei indivizi", a adăugat Silviu Geană.
Liderul sindical a atras atenţia că dotarea personalului silvic cu armament corespunzător este prioritatea zero pentru silvicultori.
"Din păcate singura protecţie pe care o are personalul silvic astăzi este protecţia divină, din păcate. Personalul silvic a fost dotat cu armament de serviciu, pentru că eram catalogaţi ca cea de-a treia armată a acestei ţări, însă o parte din armele de serviciu, printr-o Hotărâre de Guvern de la începutul anului 2018, puştile au fost declarate ilegale în a fi purtate în activitatea de bază a pădurilor, pe motiv că ar avea ţeava prea lungă. Ce s-a întâmplat? Angajatorul Romsilva a fost nevoit să retragă peste 1000-1200 de arme din dotare şi este în procedură de achiziţie de armament neletal, adică arme cu gaze şi arme cu bilă de cauciuc, a căror eficienţă e cea pe care o vedem. Deci dotarea personalului silvic cu armament corespunzător este o prioritate, este prioritatea zero, cum dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu este prioritate zero, pentru că autoritatea personalului silvic stă în portul uniformei, cu decenţă, responsabilitate şi demnitate, în portul armei de serviciu şi în îndatoririle pe care acesta le are de a apăra pădurea", a menţionat Silviu Geană.
El a precizat că modificarea statutului personalului silvic, promisă de un an de zile de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, nu s-a realizat, însă s-au făcut totuşi paşi importanţi în acest sens.
Acesta a mai cerut ca măcar şefii de Districte Silvice să fie dotaţi de Romsilva cu maşini de serviciu, deoarece în prezent hoţii de lemne vin la furat cu jeep-uri modificate, în timp ce pădurarii se folosesc cel mult de maşinile personale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu