Ziua îndrăgostiților este asociată cu inima, iar acest simbol este posibil să își aibă originile în perioada antică.
Inima este esențială pentru supraviețuirea umană, pompând sângele nostru și ajutând la circulația oxigenului în corpul nostru. Simbolul iubirii este asociat cu inima și esențial pentru cultura populară, văzut peste tot, de la lucrări de artă clasice la anime moderne. Imaginea apare în filme, muzică, îmbrăcăminte, un milion de obiecte diferite.
Poate că te-ai întrebat de multe ori de ce organul din mijlocul pieptului simbolizează ceea ce simțim despre iubire, dar și cum a devenit acel desen reprezentarea inimii având în vedere că nu seamănă deloc cu inima propriu-zisă. Să începem cu ideea sentimentul fizic de „iubire”.
„Toată lumea poate descrie perioada în care inima le bate pentru că și-au văzut alesul, precum toată lumea poate descrie o perioadă de dureri intense de inimă atunci când dragostea vieții lor s-a năruit. Vezi dragostea vieții tale, iar inima începe să se zbată și să pompeze, spunându-ți: Oh! Asta este inima mea! Îmi spune că sunt îndrăgostit!”, povestește Dr. Karol Watson, profesor de medicină și cardiologie la Universitatea din California, Los Angeles.
În timp ce observăm aceste sentimente de atracție în inimă și poate și în alte părți ale corpului nostru, dragostea adevărată începe de fapt din creier. Există o legătură foarte puternică între inimă și creier.
A fi îndrăgostit poate provoca aceiași hormoni de zbor, care fac inima să bată mai repede și mai puternic, astfel încât să putem fugi de pericol, însă nu este nimic de care să ne fie frică, suntem doar îndrăgostiți. La celălalt capăt al relației, când sentimentele tale sunt rănite, inima este rănită, ceea ce te face să suferi de ceea ce se simte ca o „inimă frântă”.
„Există ceva numit sindromul inimii rupte. Are un termen tehnic, cardiomiopatie Takotsubo, cauzat de ceva emoțional, cum ar fi moartea unui copil sau pierderea unei persoane dragi. Practic, obțineți această creștere uriașă de simpatie a hormonilor, uimește inima și nu mai funcționează corect. Deci ajungi cu insuficiență cardiacă practic. Se recuperează, deși nu complet de multe ori”, a explicat Watson.
Cu alte cuvinte, o inimă frântă se poate frânge la propriu. Deci legătura dintre inimă și iubire este puternică. Când oamenii au încercat să exprime toate acestea, cum au creat simbolul inimii? Savanții încă dezbat originea ei. O posibilă explicație datează de la vechii greci și romani, care au folosit același simbol, notează stiridinlume.ro.
La acea vreme, o plantă rară numită Silphium, acum considerată a fi dispărută, era folosită ca afrodisiac și ca metodă de control al nașterii printre multe, multe alte utilizări. Semințele sale arătau foarte asemănătoare cu forma inimii pe care o cunoaștem astăzi. Forma a fost, de asemenea, atribuită desenelor anatomice timpurii ale inimii de către filozofii antici precum Aristotel și oamenii de știință medievali.
Începând de la sfârșitul secolului al XVII-lea, Biserica Catolică a pus o întorsătură religioasă imaginii când Sfânta Margareta Maria Alacoque a avut viziunea unei inimi înconjurate de spini. Această viziune a devenit cunoscută drept Inima Sacră a lui Iisus, un simbol al iubirii și devotamentului.
Indiferent de unde a venit simbolul sau de cum s-a răspândit, este sigur că este cel mai cunoscut pe care îl avem. În fiecare februarie, dedicăm o zi întreagă sărbătoririi iubirii. Dragostea în sine este o parte vitală a existenței umane și chiar am dezvoltat tehnologie și algoritmi pentru a ne ajuta să găsim iubirile vieții noastre, scrie Publika.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu