Vezi noile detalii din cazul de dopaj al Simonei Halep.
Avocații Simonei Halep au anunțat că au dat în judecată producătorul suplimentului Schinoussa, cu care sportiva a fost contaminată și suspendată patru ani din tenisul profesionist.
Reporterii Gazetei Sporturilor s-au deplasat tocmai în Canada, la Toronto, pentru a vorbi cu patronii firmei învinuite, de unde s-a livrat Keto MCT Schinoussa pe care l-a luat Halep înainte de US Open din 2022.
Halep ar vrea despăgubiri de 10 milioane de dolari, potrivit relatărilor din presă.
„Am dat în judecată compania canadiană cu mai bine de o lună și jumătate în urmă. Procesul nu poate să fie decât unul de despăgubire, el nu va avea decât o influență civilă, nu poate să aibă niciun fel de influență în dosarul sportiv”, a declarat Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, declarație dată pe 18 septembrie la postul de televiziune Euronews România.
Suplimentul Keto MCT și a fost produs de canadienii de la Quantum Nutrition Inc. sub eticheta Schinoussa.
Konstantino Koveos e acționar și directorul financiar al firmei Quantum. Celălalt acționar este fratele său mai mare, John Koveos, cel care figurează ca director în actele de la Registrul comerțului din Ontario.
John Koveos a fost martor al acuzării, din partea ITIA.
„În timpul procesului de la tribunalul Sport Resolutions, Halep a declarat că a ajuns să folosească produsele fraților Koveos la recomandarea lui Frederic Lefebvre, directorul pe zona de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou și fostul preparator fizic personal al Serenei Williams între 2015 și 2017.El i-a dat fizioterapeutei Candice Gohier numărul de telefon al lui John Koveos, iar suplimentele au fost expediate din depozitul din Scarborough din Toronto către New York, de unde l-a ridicat echipa lui Mouratoglou, care o deservea pe Halep. Etichetele au fost supervizate de însuși Patrick Mouratoglou, care a declarat în tribunal că „avea cunoștință de faptul că John Koveos a sponsorizat mai mulți sportivi, unii dintre ei fiind acum antrenori sau foști jucători".John Koveos a apărut în proces ca martor adus de partea acuzării, Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA). Gazeta l-a contactat pe Koveos, însă directorul firmei a citit mesajul și a ales să nu răspundă”, potrivit gsp.ro.
A vorbit însă celălalt acționar al firmei.
„Ați văzut dosarul de la tribunal. Ați văzut acolo că nu sunt alte lucruri privind compania noastră. Orice altceva în afară de ceea ce este în dosar sunt păreri. Dacă ITIA a luat o decizie finală înseamnă că aia e decizia finală. Nu există dubii! Dacă ne-am apuca să contestăm deciziile ITIA vă puteți imagina ce s-ar întâmpla cu toate celelalte cazuri de dopaj din istorie?! Ar exploda toate. Practic, ajungem să punem la îndoială credibilitatea ITIA. Dacă fiecare s-ar testa în propriul laborator privat ajungi să obții rezultatul pe care ți-l dorești, nu?! Am vorbit cu avocații de la ITIA și ne-au spus să nu vorbim cu nimeni. În documentul de 126 de pagini, numele noastre au fost anonimizate. E foarte interesant că oamenii au ajuns să știe cine suntem dacă identitatea noastră a fost scoasă din dosar… Iar informația a apărut în România, ceea ce înseamnă că sursa este din România. Avocații noștri ne-au spus că rolul nostru se oprește la procesul de la ITIA. Dacă ea dorește să facă apel, e treaba ei”, a spus Kostas Koveos.
Acesta a mai spus că suplimentul pe care l-a luat Halep a fost produs în 2018 și are o garanție de trei ani, dar ea l-a folosit în 2022.
„A fost produs în 2018 și apoi ne-am oprit să-l mai producem pentru că nu mai era un produs pe care voiam să-l vindem. A fost produs din nou. Produsul nu conținea niciun Roxadustat! Găsiți totul în dosarul de 126 de pagini. Asta ne-au spus avocați să le spunem tuturor. Citiți dosarul! Acolo e decizia finală. Noi nu avem nicio legătură cu povestea asta. Nu suntem vinovați”, a mai menționat Kostas Koveos.
Deși ITIA și tribunalul Sport Resolutions au decis că a fost vorba de dopaj, Simona și avocații săi susțin că a fost doar o contaminare. Judecătorii au acceptat că acel supliment a fost contaminat, dar în urma analizelor au ajuns la concluzia că valoarea de Roxadustat care a reieșit în urma testului antidoping nu putea fi atât de mare doar din această cauză, conform Adevărul.
Unul dintre apărătorii sportivei, Bogdan Stoica, susține însă că dacă Halep ar fi luat o singură pastilă de Roxadustat, concentrația din urină ar fi trebuit să fie de 10.000 de ori mai mare față de cea găsită în proba de urină. „Cazul clasic este al unui atlet public care a luat o tabletă de Roxadustat la fiecare două zile, vreme de 19 zile. După ultima zi de ingerare, nivelul concentrației era de 18.000 de nanograme/mililitru, care înseamnă în esență de aproape de 90.000 de ori mai mult decât concentrația găsită în proba Simonei", a spus Bogdan Stoica pentru Euronews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu