Simona Halep, depistată pozitiv la roxadustat, o substanţă interzisă, nu este singurul sportiv român aflat în această situaţie. În ultimii ani, sportul românesc a fost zguduit de mai multe astfel de scandaluri.
În anul 2000, Mihaela Melinte, campioana olimpică en-titre şi deţinătoarea recordului mondial la aruncarea ciocanului, a fost depistată pozitiv în cadrul Olimpiadei de la Sydney şi a fost anunţată că trebuie să plece din arenă cu câteva secunde înainte să arunce.
Tot în 2000 şi tot la Sydney, Andreea Răducan a rămas fără titlul olimpic pe care îl câştigase pe saltea, însă a fost anunţată că a fost testată pozitiv la pseudoefedrină înainte de finalele la bârnă şi la sol. Testul fusese făcut după finala de la individual compus.
În 2004, Adrian Mutu a şocat lumea sportului românesc după ce s-a aflat că a fost depistat pozitiv la cocaină. Juca la vremea aceea la Chelsea Londra. Fotbalistul a fost suspendat 7 luni, însă a reuşit să îşi relanseze cariera în Italia, unde a jucat pentru Juventus Torino şi AC Fiorentina. În 2010, Mutu a fost din nou depistat pozitiv la un astfel de test, de această dată la sibutramină, şi a fost suspendat 9 luni.
Halterofilul Gabriel Sîncrăian a fost depistat pozitiv la stanozolol, un steroid sintetic, la Jocurile Olimpice din 2012. Roxana Cocoş, şi ea halterofilă, a fost depistată pozitiv la metaboliţi de stanozolol şi metenolon, la aceleaşi Jocuri Olimpice.
Şi Alexandru Dumitrescu, multiplu campion mondial şi european la Kaiac-canoe, a ieşit pozitiv la un hormon de creştere în 2016. În acelaşi an, Lucian Bote, campion mondial la box, a fost depistat pozitiv la ostarină, după un meci care se terminase la egalitate, scrie GSP.
Ruxandra Dragomir, fost preşedinte al FRT, a venit cu un mesaj clar după ce Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj.
“Simona a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, din categoria EPO, unde pedeapsa este foarte aspră: 2-4 ani de suspendare.
Din păcate și a doua analiză, testul B, a relevat prezența aceleiași substanțe interzise. Roxadustat nu poate fi administrat “din greșeală”. Nu se regăsește în nurofen sau în alte medicamente. Si din păcate, sportivii poartă responsabilitatea substanțelor pe care le iau sau li se dau.
Simona poate fi suspendată pentru dopaj, categoria EPO. Dar poate primi o pedeapsă mai blândă, dacă va avea o echipă bună de apărare și dacă va invoca motive serioase. Dar chiar și o scurtă suspendare la vârsta ei îi poate afecta definitiv cariera.
În rest, putem reacționa sentimental și emoțional. Chiar și convingerea multora că “și alții se dopează, dar nu sunt prinși” nu scade vinovăția Simonei. Cine vrea să păstreze pe piedestal un sportiv care trișează este liber să o facă. Timpul va lămuri dacă Simona a trișat sau nu.
Până atunci, Simona, pe care dealtfel o iubesc, este o sportiva depistată pozitiv la două teste doping. Și căreia i s-a retras dreptul de a mai concura. În rest, cine dorește să-și consume energia și timpul cu speculați și conspirații e liber să o facă.
Eu o cunosc pe Simona de aproape 20 ani și nici mie nu-mi vine să cred că ar fi făcut așa ceva. Cum mulți nu și-ar fi închipuit niciodată că Sharapova sau Armstrong…sau mulți alții ar putea fi depistați pozitiv. Dar realitatea a arătat altceva…. Din păcate pentru Simona….”, a declarat Ruxandra Dragomir pentru Q Magazine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News