Simona Noja-Nebyla, fostul director managerial al Operei de Stat din Viena, declaraţii după scandalul care a dus la demiterea sa

După ce o comisie de anchetă a descoperit nereguli grave în cadrul Operei de Stat din Viena, directorul artistic şi managerul şcolii de balet au fost demişi. La mai bine de 3 săptămâni de la izbucnirea scandalului, fostul director managerial, Simona Noja-Nebyla, a făcut mai multe precizări pe pagina sa de socializare. 

Alegeri prezidentiale 2024

"DECLARATIA SIMONEI NOJA-NEBYLA
referitoare la actualul scandal de la
Academia de balet a Operei de Stat din Viena

I. Preambul

Sunt de mai mulți ani activă în lumea baletului, la început ca și elevă, apoi, timp de 21 de ani, cu peste 2000 de spectacole prezentate pe toate scenele mari ale lumii ca primbalerină, laureată cu premii la concursuri internaționale de balet, distinsă în doua rânduri cu importante ordine ale Statului român, precum și cu o înaltă distincție a Statului austriac- „Das Österreichische Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst I. Klasse". Din 2018 sunt doctorandă a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca Romania, pregătind teza de doctorat în limba română, care va fi publicată concomitent și în limbile germană si engleză, pe tema educației tânărului balerin: "Modele teoretice și practice în formarea și afirmarea personalității creatoare a balerinului", sunt cetățean austriac, sotie și mamă a doi copii și de 10 ani conduc Academia de balet a Operei de Stat din Viena.
Cum este deja cunoscut, Academia de balet a trecut în ultimul an printr-o perioadă turbulentă, care a provocat iritații nu doar în rândul instituțiilor precum Protecția copiilor și a tinerilor, sau la Inspectoratul muncii, ci și în rândul școlilor cu care colaborează, a foștilor și actualilor elevi și a părinților lor, a profesorilor, pianiștilor și a întregului coletiv administrativ, precum și în mass-media. În urma scandalului declanșat în presa austriacă, a fost înștiințată Procuratura și a fost instituită de către, pe atunci ministru pentru Europa, cultură și mass-media, o Comisie de cercetare, cu scopul de a clarifica faptele până în cel mai mic detaliu. În aprilie 2019 ambele instituții și-au început cercetările variate și complexe.
Până la data de 1.01.2020 Procuratura încă nu s-a pronunțat, în schimb Comisia și-a prezentat raportul final, în urma căruia, prezentul Ministru al Culturii, urmașul d-lui Blümmnel, d-l Schallenberg, a hotărât destituarea mea din funcția de directoare a Academiei de balet a Operei de Stat din Viena.

Îngrijirea elevilor

Prin cooperarea cu Institutul federal pentru performanță sportivă „Leistungssport Austria" am reușit să oferim elevilor un sistem de îngrijire medicală și terapeutică științifică, de mare complexitate, sub formă de examinări (de tip medical, fizioterapeutic, pshihologic, de antropometrie și nutriție) precum și inițierea, dezvoltarea și punerea în aplicare a unei serii de teste care pot contribui efectiv la definirea un statut al performanței în domeniul științelor sportive). Pe lângă acestea, am reușit introducerea și finanțarea orelor de fizioterapiei și masaj în cadrul Academiei de Balet, cât și introducerea unei materii noi în programul de învățământ: „programul de sănătate" în cadrul căruia se predau noțiuni de bază din domeniile de nutriție și antropometrie, exerciții de prevenire a accidentelor, program de forță și îmbunatățire a tonusului muscular, psihologie, și „body awareness"
Am reușit în această toamnă în urma unui proces de selecție extins alegerea a două specialiste din domeniul psihologiei, una pentru copii și una pentru supervisiunea profesorilor.

Conceptul de Protecție a copiilor și tinerilor

Cu toate că nu sunt eu cea care are dreptul oficial de reprezentare a insitutiei în exterior, aceasta fiind exclusiv atribuția directorilor de la Opera de Stat din Viena, am inițiat și susținut intens primii pași importanți în direcția elaborării și punerii în aplicare a unui nou concept de protecția copiilor și tinerilor și a liniilor sale directoare aferente, concept care nu există încă în nicio școală de balet din Austria.

Conceptul și programul au fost elaborate de experți și temele au fost adaptate pentru specificul Academiei de balet; primele două cursuri de școlarizare pentru profesori și primul curs de formare a Ofițerilor de protecție a copilului au avut deja loc în noiembrie și decembrie", a scris Simona Noja-Nebyla pe Facebook. 

Declarație personală

"Ca și om, artist, pedagog și cetățean al unui stat democratic european, prezint aici percepția mea asupra adevărului, ca o pledoarie pentru restaurarea demnității morale a celor 136 de copii ai Academiei de Balet și a părinților acestora, precum și a celor 15 profesori, 8 pianiști și a întregii echipe administrative, astfel încât să pot rămâne fidelă răspunderilor mele în fata celor 169 persoane din Academia de balet, așa cum am fost întotdeauna în ultimii 10 de ani:

Respectarea drepturilor copilului

Protecția copilului este, desigur, de cea mai mare importanță. Protecția copilului este o tema pe care o consider esențială și indispensabilă pentru sistemul educațional. Toate măsurile luate și puse în aplicare de mine și prin mine servesc la protejarea copiilor și tinerilor care ne-au fost încredințati. Din păcate, în loc de un dialog necesar și firesc pentru o societate democratică, deciziile au fost luate fără ca oamenii implicați să aibă un cuvânt de spus, ceea ce înfiripă ideea că, în loc să se caute adevărul, s-a căutat un motiv pentru defăimarea activităților acestei instituții tradiționale și a slujitorilor ei.

Respectarea demnității umane

Demnitatea actualei echipe de profesori și pianiști a Academiei de Balet a fost încălcată. Activitatea acestora nu a fost văzută sau evaluată de niciuna dintre persoanele responsabile din Comisie sau din Minister și nici nu a fost inclusă în observațiile din raportul final. Motivul invocat a fost „menținerea neutralității".
Nu au fost luate în considerare nici opiniile pozitive ale elevilor actuali sau a părinților, nici ale altor artiști recunoscuți la nivel internațional.

Toate schimbările puse în aplicare din septembrie 2019 în conformitate cu recomandările celor mai prestigioși specialiști austrieci din domeniu, nu au fost percepute din perspeciva și funcția lor globală, ci diminuate ca doar un „control al simptomelor"

Principiul sui generis, prin care Comisia și-a început discuțiile cu cei 24 de audiați, a fost următorul: „Vi se solicită să furnizați informații veridice, dar din punct de vedere juridic nu există nicio obligație fată de Comisie de a da declarații veridice." Dar cel mai important fapt care ar fi trebuit să stea la baza activității acestei comisii este tocmai relevarea adevărului; în absența lui, persoanelor examinate le este încălcată demnitatea și li se face o mare nedreptate; În această situație ne aflăm acum la Academia de Balet; echipa profesorilor și pianiștilor nu a fost deloc audiată și nici nu i s-a dat dreptul de a emite vreo declarație.

Doresc să pledez aici pentru șansa expunerii punctelor noastre de vedere, pentru recunoașterea realizărilor muncii noastre, pentru repunerea în drepturi a demnității morale și profesionale a întregii echipe a Academiei de Balet a Operei de stat din Viena și, prin urmare, și a demnității mele morale și profesionale, valori care au fost dobândite de noi toți prin eforturi îndelungate și oneste", a mai scris fostul director managerial al Operei de Stat din Viena. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel