Poltician francez, campioana drepturilor femeilor si supraviețuitoarea Holocaustului, Simone Veil, a murit la vârsta de 89 de ani.
Cunoscută mai ales pentru rolul său instrumental avut în legalizarea contracepției si a avortului, în 1970, ea a fost primul președinte al Parlamentului European ales. A devenit una dintre cei 40 de "nemuritori" ai Academiei Franceze din 2010- o mare onoare în Franța. Simone Veil a fost ministrul sănătății din Franța în perioada 1974-1979, în cadrul căreia a facilitat accesul la contracepție si a purtat o luptă lungă pentru a legaliza avortul.
Viața lui Simone Veil
Născută în Nisa în 1927 ca Simone Jacob, întreaga familie a fost arestată de germani în 1944. Tatăl și fratele ei au fost transportați în Europa de Est și nu s-a mai auzit de ei de atunci. Adolescenta Simone a fost trimisă la Auschwitz-Birkenau și apoi la Bergen-Belsen cu mama și sora cea mai mare. Mama ei a murit la scurt timp înainte de eliberare. Denise, altă soră de-a ei, s-a alăturat rezistenței franceze și a fost închisă la lagărul de concentrare din Ravensbrück. Cele trei surori au supraviețuit războiului, dar cea mai mare, Madeleine, a fost ucisă într-un accident de mașină în anii 1950. Doamna Veil a fost căsătorită cu Antoine Veil timp de 67 de ani, iar cuplul avea trei copii, informează BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News