EXCLUSIV  SIMPTOME INFARCT pe care le IGNORI, explică medicul cardiolog Dragoș Vinereanu

La cel mai recent interviu despre sănătate găzduit de studioul DCNews, Liviu Harbuz a discutat cu prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, despre tratamentul infarctului miocardic prin chirurgia intervențională cardiacă.

Zilnic, la fiecare jumătate de oră se produce un infarct în România, iar o persoană din zece care suferă un infarct decedează. Vorbind despre programele de prevenție și monitorizare pe care Societatea Română de Cardiologie (SRC) le derulează în beneficiul sănătății publice, prof. Vinereanu a explicat cauzele și tratamentul infarctului miocardic.

De ce se produce infarctul?

„La infarct se formează un cheag de sânge la una dintre arterele inimii și se oprește fluxul de sânge din acea arteră, deoarece se închide artera și moare zona de inimă care este vascularizată de artera respectivă”, a explicat reputatul cardiolog.

Youtube video image

Tratament cu rezultate senzaționale

Din anul 2010, SCR a implementat în România un program de tratament intervențional, prin angioplastie primară, al infarctului miocardic acut a redus rata mortalității la nivel național de la 13% la 8%, iar în centrele în care se face această procedură a coborât până la 5%.

Intervenție prin angioplastie primară

„Desfundăm acea arteră cu ajutorul unor materiale speciale - baloane, stenturi - și în final refacem structura acelei artere încât să ducă sângele la miocard, care este mușchiul inimii, salvând astfel cât mai mult din mușchiul inimii. Este o procedură care se face sub imagine radiologică permanentă, care durează circa o oră și care salvează vieți în infarctul miocardic. A fost pusă la punt de un elvețian prin 1977 și este răspândită peste tot în lume. Noi, în România, reușim să tratăm prin acest program 80% din pacienții cu infarct. Restul de 20% se datorează mai degrabă faptului că pacienții nu-și recunosc simptomele și ajung târziu la doctor”, atenționează prof. Vinereanu.
 
Simptomele care trebuie să alarmeze
 
Simptomele un infarct miocardic sunt durerea în piept, adesea însoțită de transpirație sau frison, care ar trebui să alarmeze pacientul și să solicite atenție specializată.
 
„În momentul în care o persoană are aceste simptome, este foarte importat să ajungă cât mai repede la spital ca să se poată pune diagnosticul. Sistemul de ambulanțe este bine organizat în prezent, pe diferite grade de urgență. Pacientul trebuie să spună de la început: «Cred că fac un infarct». Dacă nu face un infarct, nu e nicio problemă, dar dacă face, este important să ajungă cât mai repede, ei trimit o ambulanță specializată, cu medic, cu cardiogramă, cu posibilitate de trarament de urgență, cu posibilitate uneori de telemetrie - transmitere la distanță a electrocardiogramei. Unitatea de primiri urgențe din spitalul cel mai apropiat știe că pacientul vine și se pregătește în consecință. De aceea, identificarea simptomelor, dintre care durerea în piept este cea mai importantă, și pacienții trebuie să știe acest lucru, pentru că fac infarct oamenii care se cred sănătoși și, din păcate, uneori infarctul survine ca prima manifestare a bolii cardiace din viață”, explică prof. Dragoș Vinereanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel