Medicii din linia întâi care se luptă cu noul coronavirus la Spitalul Jinyintan din Wuhan încep să ofere răspunsuri despre cum atacă virusul corpul uman, care este gama completă de simptome, în ce condiții virusul te afectează grav, ducând la deces și cum ar putea fi tratat, potrivit BBC.
O analiză detaliată pe primii 99 de pacienți tratați a fost publicată în jurnalul medical Lancet.
Atacă plămânii
Toți cei 99 de pacienți duși la spital aveau pneumonie, plămânii lor fiind inflamați iar micile alveole pulmonare unde oxigenul se mișcă spre sânge erau pline cu apă.
Alte simptome au fost:
82 dintre pacienți aveau febră
81 dintre pacienți tușeau
31 dintre pacienți respirau greu
11 dintre pacienți prezentau dureri musculare
9 dintre pacienți erau confuzi
8 dintre pacienți aveau dureri de cap
5 dintre pacienți aveau durere în gât
Primii doi pacienți care au murit păreau destul de sănătoși, chiar dacă erau fumători de mulți ani, viciu care le-at fi slăbit plămânii. Primul, un bărbat în vârstă de 61 de ani avea pneumonie acută atunci când a ajuns la spital.
Avea dificultăți acute de respirație, ceea ce însemna că plămânii săi nu puteau pompa suficient oxigen către organele sale pentru a îl ține în viață. Chiar dacă a fost pus pe apar de ventilație mecanică, plămânii săi au cedat și inima i s-a oprit. Bărbatul a decedat la 11 zile de la internare.
Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, prezenta la rândul său dificultăți acute de respirație. I-a fost atașat un plămân artificial ECMO (oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană - n.r.), însă nu a fost suficient. A murit de pneumonie serveră și șoc septic atunci când presiunea sa arterială a scăzut dramatic.
Cel puțin 10% dintre pacienți au murit
57 încă erau spitalizați
31 au fost externați
11 au murit
Asta nu înseamnă că rata mortalității a acestei boli este de 11%, de vreme ce pacienții încă internați ar putea muri și mulți alții prezintă simptome ușoare, iar aceștia nu ajung să fie spitalizați.
Lucrătorii în piețe
Se crede că animalele vii vândute la piața de pește și fructe de mare din Huanan ar fi sursa infecției cu noul coronavirus numit 2019 - nCoV.
Din cei 99 de pacienți, 49 au avut contact direct cu piața:
47 dintre ei lucrau acolo, ca manageri sau vânzători
2 erau cumpărători
Bărbații de vârstă mijlocie, cei mai afectați
Majoritatea celor 99 de pacienți erau bărbați de vârstă mijlocie, între 56 și 67 de ani. Cu toate acestea, cele mai recente date indică o răspândire mai egală între sexe. Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China au spus că în medie, 1.2 dintre cei infectați erau bărbați, la fiecare 1.0 femei.
Bărbații sunt mai predispuși la îmbolnăvire și să necesite tratament în spital. Este posibil ca bărbați, din motive sociale și culturale, să fi fost mai expuși virusului atunci când a izbucnit.
Doctorul Li Zhang a precizat: „Predispoziția redusă a femeilor la infecții virale poate fi atribuită protecției la cromozomul X și hormonilor sexuali, care joacă un rol important în imunitate”.
Cum rămâne cu cei care sunt foarte bolnavi?
Cei mai mulți dintre cei 99 de pacienți aveau alte boli care i-au făcut mai vulnerabili la virus, fiind „un rezultat al unui sistem imunitar slăbit la acei pacienți”:
40 dintre pacienți aveau o inimă slăbită sau vase de sânge afectate din cauza unor probleme cardiologice, insuficiență cardiologică și infarct
Alți 12 pacienți aveau diabet
Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 9.692 de cazuri, informează CNN.
Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213.
Anunțul vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu