OMS a grupat simptome rare de COVID-19, transmise de medici din întreaga lume.
Pacienţi din mai multe ţări au raportat erupţii la degete, asemănătoare degerăturilor, în multe cazuri neînsoţie de simptomele obişnuite ale COVID-19. Medicii au numit asta „degetele COVID". Erupţiile pot lua forma unor leziuni roşii sau violet şi apar atât pe partea laterală sau talpa piciorului, cât şi pe mâini sau degetele de la mâini. Jurnalul European de Dermatologie Pediatrică a raportat un număr mare de cazuri la copiii şi adolescenţii din Italia. Această manifestare nu fusese observată la erupţiile cutanante apărute în cazul infectării cu alte coronavirusuri.
Conjunctivita este un simptom rar la cazurile de COVID-19, iar particulele virale sunt prezente în lacrimi. Colegiul Regal al Oftalmologilor şi Optometriştilor din Marea Britanie a transmis că este cunoscut faptul că orice infecţie a tractului respirator superior poate avea drept efect o conjunctivită virală, ceea ce se întâmplă şi la COVID-19. Dar este puţin probabil ca, în cazul COVID-19, conjunctivita să apară în lipsa altor simptome, cum ar fi febra sau tusea.
Un studiu spaniol arată că 6% din 375 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS Cov-2 au avut necroze, adică distrugere a ţesuturilor cauzată de lipsa sângelui sau livedo, ceea ce înseamnă decolorarea pielii. Pielea devine pestriţă, ca o dantelă, cu zone roşii sau violete. Acest simptom a apărut în general la pacienţi cu vârste înaintate şi forme severe ale bolii.
Un studiu făcut pe 214 pacienţi din China, publicat în revista Jama Neurology, arată că puţin peste o treime din cei infectaţi au avut simptome neurologice, cum ar fi ameţeli sau dureri de cap. Procentul a crescut la 45.5% la cei cu infecţii severe.
Unii bolnavi de COVID-19 s-au plâns de o se senzaţie de arsură sau furnicături. Doctorul american Waleed Javaid spune că acestea pot apărea mai degrabă ca o reacţie a sistemului imunitar al pacienţilor la COVID-19, nu ca o acţiune directă a coronavirusului. Celulele sistemului imunitar se activează, aşa că sunt eliberate multe subtanţe chimice în organism, iar asta poate fi resimţit ca o furnicătură, notează Mediafax. Medicii spun că fiecare organism reacţionează diferit, dar au mai întâlnit această reacţie imunitară şi în cazul altor boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu