Dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, a fost invitata Georgianei Ioniță la emisiunea „Pastila de Frumusețe", de pe DC News, Spectacola și DC Medical.
Problemele cardiace au devenit tot mai frecvente la nivel mondial, iar controalele medicale regulate pot ajuta la identificarea precoce a factorilor de risc și la prevenirea sau gestionarea afecțiunilor cardiovasculare. Dr. Diana Mihalcea a explicat care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la un consult cardiologic.
„Care ar fi simptomele care ar trebui să ne trimită la cardiolog.”, a întrebat Georgiana Ioniță.
„Bolile de inimă sunt multe și mărunte pentru că inima este un organ extrem de complex, cu pereți, cu uși care separă camerele inimii, cu artere, cu țevi de apă, cu circuite electrice. Deci simptomele pot fi extrem de variate.
Pacienții ar trebui să vină dacă prezintă durere toracică, o durere toracică cu un caracter de gheară care nu a mai fost niciodată și a apărut acum, așa-numita angină de novo. Trebuie să-i sperie.
Dacă pacienții prezintă o astfel de durere, să spunem că o au de 3-4 ani, dar acum s-a agravat și trebuie să se oprească de 2-3 ori până parcurg stația de autobuz pe jos.", a spus Dr. Diana Mihalcea.
„Pot veni dacă respiră puțin mai prost, ceea ce numim medical dispnee. Dacă au această dispnee, această respirație grea, noaptea, și îi obligă să se ridice în șezut, nu mai pot dormi sau au nevoie de mai multe perne să-și pună sub cap. Asta e un semn de insuficientă cardiacă.
Pot veni dacă simt ei că picioarele se tot umflă. De 5-10 zile, indiferent ce ar face, picioarele se umflă, simt că se umflă și burta, că au o distensie abdominală și că nu le mai trebuie mâncare. Așa cum există apă care băltește în venele din picioare așa „băltește” și apa în venele din organele din burtă și atunci pacientul are semne de insuficientă cardiacă dreaptă.
Pacientul trebuie să vină dacă simte palpitații, fie că ele sunt permanente, le are de două luni în continuu, fie că sunt în episoade.", a spus Dr. Diana Mihalcea.
„Trebuie să vină să îl examinăm dacă cumva a leșinat. Un pacient care leșină care are lipotimie, episod de pierdere a stării de conștientă sau sincopă trebuie să vină să îl evaluăm, să vedem dacă cumva are o cauză cardiovasculară a acestor episoade.
Pacienții pot avea multiple simptome și cam acestea ar fi cele principale. Sigur, pacientul poate să vină la noi pentru că respiră prost, însă, ca și cardiolog, atunci când îl examinezi să vezi că el are o boală de plămâni și atunci tu să-l trimiți mai departe către pneumolog. Important este să meargă la un specialist pentru că din aproape în aproape, prin trimitere de la punctul A la punctul B, până la urmă se va descoperi care este cauza simptomatologiei pacientului.", a spus Dr. Diana Mihalcea la emisiunea „Pastila de Frumusețe", de pe DC News, Spectacola și DC Medical.
VEZI ȘI: EXCLUSIV Bei cafea? Dr. cardiolog Diana Mihalcea explică misterul cafelei pentru cardiaci și „cafeaua crește tensiunea” / Video https://www.dcnews.ro/bei-cafea-dr-cardiolog-diana-mihalcea-explica-misterul-cafelei-pentru-cardiaci-si-cafeaua-creste-tensiunea-video_938631.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News