Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical unde a vorbit despre simptomele care trădează existența unor probleme ale valvei aortice, dar și despre cauzele care duc la deteriorarea acesteia.
Dr. Rodica Niculescu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, despre simptomele care apar la pacienții cu probleme ale valvei aortice.
„Ca simptomatologie, se prezintă la medicul cardiolog pentru sincopă, cel mai repede. Își pierd cunoștința prin fluxul prea mic de sânge care ajunge la creier și în anumite condiții de efort se poate instala chiar această pierdere de conștiență. Fac dureri anginoase tot prin cantitatea mică de sânge care ajunge la nivelul arterelor coronare. Pur și simplu fac angină, durere precordială.
Dacă mai au și niște leziuni coronariene, cu atât mai mult se intensifică această suferință. Sunt pacienți care au doar amețeli pentru care se prezintă la medic. Ecografia de cord este cea care pune diagnosticul cu adevărat și care îl îndreaptă către un tratament.
De regulă, tratamentul poate fi chirurgical - clasic, minim invaziv - printre două coaste cu schimbarea valvei propriu-zise sau tratamentul TAVI care începe să câștige din ce în ce mai mult teren și să fie cât mai bine oferit pacienților noștri.”, a spus medicul.
Potrivit medicului, valvele biologice sunt extrem de costisitoare, însă la SANADOR prețurile sunt susținute de Casa de Asigurări de Sănătate.
„Aceste dispozitive, valvele biologice, sunt scumpe, e ajutat pacientul de Casa de Asigurări?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Da. Din fericire, cel puțin în spitalul nostru, da, în sensul că ele sunt la prețuri înalte ca și valori, dar sunt susținute de Casa de Asigurări de Sănătate și sigur că din această cauză există câteva liste de așteptare. E posibil să se întâmple. Noi am beneficiat totuși de acest ajutor. Odată cu creșterea numărului de proceduri au crescut și banii conform necesarului și firescului.", a mai spus medicul.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ipopba
Dr. Rodica Niculescu a vorbit și despre cauzele deteriorării valvei aortice.
„Este practic o degenerare a valvei care se produce cu timpul. Nu există determinări genetice, categoric, este dificil de găsit niște cauze pe care noi să reușim să le îndepărtăm, din păcate.
Reumatismul poate să aibă atingere la nivelul valvelor, evident la nivelul valvelor aortice și mitrale. Este una dintre cauze. O altă cauză ar putea fi bicuspidia aortică. Inițial, această bicuspidie a exclus posibilitatea tratării prin procedura TAVI. Ulterior, pe măsură ce miniaturizarea, tehnologia, ingineria au reușit să facă valve din ce în ce mai performante, acum se pot trata și acești pacienți cu bicuspidie aortică, ceea ce reprezintă un beneficiu major.
Rămâne în discuție vârsta la care acești pacienți pot fi tratați pentru că, din punct de vedere al evoluției pacienților care au deja o implantare prin tehnica TAVI, în ultimele studii, această valvă este în evoluție bună 10 ani de zile, în medie. Din această cauză, cu cât pacientul este mai în vârstă nu există neapărat această problemă, pentru că dacă își pune la 80 de ani o valvă, la 90 de ani deja este mai puțin supraviețuitor, din păcate.
De aceea această modalitate tehnică se aplică mai ales după 70 de ani. Sunt grupe de pacienți de 55-60 de ani care beneficiază de o valvă prin tratament minim invaziv, inițial, ulterior primind o astfel de valvă prin procedura TAVI și atunci evoluția lui este acoperită de tratamentul acesta.", a spus dr. Rodica Niculescu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu