Medicul primar urolog Mihai Dumitrache, de la Spitalul Clinic SANADOR, Clinica de Urologie, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre standardul în tratamentul chirurgical al patologiilor urologice și despre simptomele litiazei renale.
Medicul a vorbit, în exclusivitate la DC News și DC Medical, despre tehnologia utilizată la Spitalul Sanador în tratamentul bolilor renale și despre simptomele litiazei renale.
„Vrem să aflăm câte ceva despre noutățile în chirurgia urologică, dacă noile tehnici minim invazive sunt o soluție în litiaza renală, în cancerele de vezică sau de prostată.”, a spus Val Vâlcu.
„Urologia este probabil un dintre specialitățile cele mai alintate, poate, dintre ramurile chirurgicale pentru că beneficiem de foarte multă tehnologie și ne-am și dezvoltat foarte mult pe partea aceasta de chirurgie minim invazivă pe toate laturile, inclusiv pe litiază renală, pe tratamentului adenomului de prostată care e foarte supărător, supără foarte mulți pacienți de sex masculin, cât și în tratarea cancerelor, tumorilor renale, vezicale, tumorile de prostată. Prin asta să zicem că suntem mai alintați față de celelalte specialități chirurgicale.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.
„Care ar fi tehnica de aur, gold standard?”, a întrebat Va Vâlcu.
„Gold standardul acum în tratamentul chirurgical este tratamentul prin chirurgie laparoscopică asistată robotic. Aceasta oferă cele mai multe avantaje pentru pacient, bineînțeles a nu se înțelege că este un robot care operează pacientul. Este doar o interfață între pacient și chirurgul care îl operează.
Pornind de la definiția de chirurgie minim invazivă, înseamnă a traumatiza pacientul cât mai puțin posibil. Traumatismul chirurgical clasic, inciziile chirurgicale clasice erau foarte mari, cu risc mare de infecție, cu durere foarte mare post operatorie care necesită tratamente antialgice. Apoi, disecția în zone care sunt greu accesibile chirurgiei clasice, cum sunt tumorile de prostată, cancerele de prostată, sunt mult mai accesibile, atât din punct de vedere laparoscopic cât și mai nou prin chirurgia robotică.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.
„Litiaza renală e deseori confundată, durerea nu e specifică. Unii cred că au o problemă la coloana lombară.”, a spus Val Vâlcu.
„Așa este. De multe ori pacienții se adresează medicului cu dureri lombare care, aș zice chiar în jumătate din cazuri, au o etiologie legată de coloana vertebrală, patologie discală, dar în egală măsură și de afecțiuni renale. Cea mai frecventă afecțiune renală care dă durere este litiaza renală.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.
„Cum își dă seama? Care ar fi caracterul acestei dureri?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Cine a avut litiaza renală va ști probabil și va rămâne cu ideea de cea mai intensă durere resimțită vreodată. Este o durere care nu este continuă, este pulsatilă, este o durere de intensitate foarte mare care nu se liniștește de obicei la schimbarea poziției cum se întâmplă cu durerea din patologia musculară. Pacientul este agitat, deseori este însoțită de fenomene digestive, greață, vărsături. Un alt simptom care poate fi sesizat este hematuria, urinarea cu sânge. Mulți pacienți descriu asta, urinare cu sânge. Acestea ar fi principalele lucruri care le diferențiază.", a spus Dr. Mihai Dumitrache la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News