Nu toată lumea reacționează la fel la băuturile alcoolice, dar cei care prezintă simptome precum diaree, după consumul acestora, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon în viitor, conform unui studiu.
Cancerul colorectal este cel mai frecvent tip de neoplasm din România. Un diagnostic precoce este foarte important în aceste situații, deoarece crește șansele ca tratamentul să fie mai eficient, de aceea prevenția și controalele periodice sunt esențiale. Există grupuri cu risc mai mare, cum ar fi persoanele de peste 50 de ani sau cei care au suferit anterior de această afecțiune.
Riscul de a dezvolta cancer de colon este mai mare în cazul persoanelor care au în familie cazuri anterioare ale acestei boli, precum și pentru cei care suferă de boli inflamatorii intestinale. De asemenea, o dietă inadecvată, un stil de viață sedentar sau consumul excesiv de alcool pot crește riscul. De fapt, după consumul de bere sau vin, un simptom poate semnala o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de colon în viitor.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @dimonka
Nu toată lumea are aceleași simptome după consumul de alcool, dar un studiu a demonstrat că persoanele care au diaree după ce consumă alcool, fie că este vorba de bere, gin sau vin, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon în viitor. Alcoolul este un iritant al mucoasei gastrointestinale, de aceea poate provoca acest tip de efecte după consum.
Cercetătorii japonezi au realizat un studiu în 2019 în care au observat legătura dintre diareea provocată de consumul de alcool și dezvoltarea acestui tip de cancer în viitor. Conform rezultatelor studiului, persoanele care au diaree după consumul de alcool își dublează riscul de a dezvolta cancer de colon.
Deși nu s-a găsit o relație directă între acestea, s-a observat că problema poate apărea chiar și în rândul celor care consumă alcool ocazional. Deși consumul excesiv de alcool reprezintă un risc suplimentar, nu este esențial pentru a stabili legătura dintre diareea apărută după consumul de alcool și riscul de cancer de colon. Cercetătorii recomandă, în concluziile lor finale, ca persoanele aflate în această situație să evite consumul de alcool pentru a preveni riscurile inutile.
Cancerul de colon afectează de obicei persoanele în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă. De obicei, începe cu formarea de polipi benigni în interiorul colonului, iar cu timpul, unii dintre aceștia se pot transforma în cancer. Din acest motiv, un diagnostic precoce este foarte important. Examinările regulate pentru detectarea precoce sunt esențiale, deoarece polipii nu cauzează simptome.
Există simptome asociate cu cancerul de colon, cum ar fi schimbările în obiceiurile intestinale, fie că este vorba de diaree sau constipație. De asemenea, cancerul de colon poate fi suspectat în cazul sângerării rectale sau a prezenței sângelui în scaun. Alte simptome includ disconfort abdominal, dureri sau crampe, precum și senzația că intestinul nu se golește complet în timpul defecației. În plus, pot apărea slăbiciune, oboseală și slăbirea involuntară.
Indiferent dacă apar aceste simptome sau dacă pacientul are îngrijorări, este recomandat să consulte un medic, în special în cazurile cu risc mai mare, cum ar fi existența unor antecedente familiale sau afecțiuni inflamatorii intestinale, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu