Guvernul încearcă să determine producătorii internaționali de medicamente să aducă prețul la cel mai mic nivel din UE. Departamentul din Ministerul Sănătății care se ocupă de medicamente a realizat o simulare a reducerilor de prețuri, care ar fi impuse prin aplicarea unui ordin din 2009. Raportul nu a fost făcut public, fiind obținut pe surse de către DCNews.
Ordinul de scădere a prețului nu a fost pus în aplicare până astăzi decât de o singură companie. Potrivit unor analiști, guvernele nu au insistat cu aplicarea strictă a normelor de preț întrucât taxa clawback transfera producătorilor de medicamente efortul bugetar. O serie de procese pe care aceștia le-au câștigat în instanțe obligă autoritățile să înapoieze o parte din banii încasați prin taxa clawback, ceea ce ar arunca în aer bugetul, susține Hotnews.
Cu cât scad costurile, în diferite afecțiuni
Dacă ordinul 75, din 2009, ar fi aplicat, un produs care se prescrie pentru cancerul de colon, cancerul hepatic și pulmonar ar avea un preț pe cutie de 4.227,65 de lei, față de 5216,59, astăzi, se arată în simularea Ministerului Sănătății. Prețul unui medicament extrem de prescris în anemie și bolile cronice de rinichi ar scădea de la 1043,53 de lei pe cutie la 759,994 lei pe cutie. Un citostatic folosit în cancerul pulmonar și pancreatic ar avea ca preț 7.165,87 lei, față de 8.361,11 lei/ unitate, în prezent. Economia pentru o cutie de citostatice folosite în mielomul multiplu ar fi de circa 700 de lei, de la 4557,17 la 3770,95 lei. Tratamentul pentru hepatita B ar fi mai ieftin cu peste 100 de lei pe doză, iar în insuficiența renală sau în terapia tumorilor osoase s-ar economisi 600 de lei pe o cutie de medicamente. Un produs folosit în bolile mintale ar costa 177,21 de lei cutia, în vreme ce acum același produs costă 342,80 de lei.
Producătorii amenință explicit cu retragerea din România
Premierul Victor Ponta a cerut în sedința de guvern de miercuri ca ordinul 75/2009 să fie aplicat, ceea ce ar reduce prețurile cu 20-25%. Guvernul speră ca prin scăderea prețului să facă economii de câteva sute de milioane de euro anual. Marii producători din industria farmaceutică susțin, însă, că taxa clawback este uriașă, în România, și afectează prețul mai mult decât reducerile solicitate de minister. În plus, calculul prețului se face la cursul euro din 2012, nu la cel actual. Dacă s-ar aduce prețul la cel mai mic nivel din UE, mai multe companii se pot retrage din România, se arată într-un comunicat ARPIM. Motivul: piața românească este foarte mică, în comparație cu țările europene, costurile sunt mari, iar actualizarea listelor de compensare se face cu întârzieri de ani de zile. După reducerea de preț, mai avertizează producătorii, medicamentele sunt reexportate în țările UE, legal, iar pacienții din România nu vor beneficia de terapie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News