După negocierile cu sindicatele angajaţilor din domeniul feroviar, Ministerul Transporturilor a transmis că părţile s-au înțeles ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.
Conducerea Ministerului Transporturilor şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată au convenit luni o majorare a salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar, a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). 'Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată.
Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca, pentru perioada imediat următoare, să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar', se precizează într-un comunicat al MTI.
Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că s-au făcut toate diligenţele pentru ca protestul spontan să fie încheiat iar circulaţia trenurilor să fie reluată.
'Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie şi din acest moment aşteptăm ca trenurile blocate în staţie să fie lăsate să circule. Au fost 261 de trenuri blocate. Aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie', a afirmat Şerbănescu. El a menţionat, de asemenea, că acei copii care rămăseseră blocaţi în tren în drumul lor spre Bucureşti au fost recuperaţi iar toţi pasagerii vor pleca fie cu trenul fie cu autocarele spre destinaţiile lor. Reparatorii de locomotive din toate depourile CFR Călători din ţară au oprit lucrul, luni dimineaţa, nemulţumiţi de nivelul salariilor, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim.
1.500 de angajați de la CFR au oprit lucrul luni din cauza salariilor mici și a crizei de personal. Zeci de trenuri au fost oprite, iar traficul feroviar a fost dat peste cap. Grigore Mare, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane, a spus care sunt revendicările greviştilor, dar şi care este situaţia după discuţiile purtate cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
"Cu toţii cunoaştem faptul că, în România, calea ferată este într-o situaţie deplorabilă. De vreo 30 de ani, toată lumea - mă refer aici la cei care au condus guvernele şi ministerul Transporturilor - a uitat de calea ferată, iar salariaţii s-au cam săturat. Vorbim pe de o parte de lipsa investiţiilor, iar pe de altă parte de salariile de mizerie pe care le au.
Atunci normal că a ajuns cuţitul la os şi au zis 'bine, dacă voi chiar nu vreţi să vă mişcaţi, hai că ne mişcăm noi'. Am discutat la minister, am vorbit cu domnul ministru Sorin Grindeanu (n.r. - ministrul Transporturilor) şi se caută soluţii, fiindcă şi legea este potrivnică şi e nevoie de găsirea căilor cele mai potrivite, să se îndrepte şi legislaţia pentru a crea premisele unei creşteri a salariilor şi, în continuare, a investiţiilor în calea ferată şi mai mulţi bani pentru infrastructura feroviară", a declarat interlocutorul nostru. VEZI AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu