Urmărește emisiunea live


Sindicaliștii, anunț după negocierile de la Guvern, în plin protest

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicaliștii anunță că vor continua protestele și greva generală, după ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu premierul Nicolae Ciucă, în cea de-a șaptea zi de criză.

„Totul a fost tranșant! Ei vin și își prezintă soluțiile, iar noi le dăm răspunsul cu care suntem mandatați de colegii noștri. Astăzi, premierul ne-a promis că va da memorandul cu acea grilă. Le-am cerut răspicat o Ordonanță de Urgență, pentru că altfel nu avem încredere. Iar legat de cererea noastră, de a se majora salariile, nu se acceptă, e vorba de o creștere de 20% a salariilor”, a declarat Marius Nistor (Federația Națională Sindicală „Spiru Haret”).

Negocierile au avut loc chiar în timpul protestelor profesorilor, din Piața Victoriei. La manifestație participă 20.000 de persoane, potrivit organizatorilor. 

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret', Marius Nistor.

Liderii sindicatelor din educaţie au propus luni ministrului Muncii Marius Budăi o nouă variantă de majorare salarială până la sfârșitul anului 223, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie. Mai mult, au transmis că aşteaptă cât mai repede 'un semnal din partea Guvernului'.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153.”, a spus Simion Hăncescu.

„Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a zis, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după discuţiile de la Ministerul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel