Sindicatele cer demiterea preşedintelui-director general TVR, Doina Gradea

''Starea Nației'' revine la TV
''Starea Nației'' revine la TV

Delegaţii prezenţi la Consiliul National al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, întrunit luni, la Bucureşti, solicită demiterea urgentă a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Televiziune - SRTV, Doina Gradea

Sindicaliștii cer înlocuirea Doinei Gradea cu un profesionist care să cunoască şi să respecte meseria de jurnalist, conform unui comunicat remis Agerpres.

'Consiliul FAIR - MediaSind sprijină toate demersurile angajaţilor Societăţii Române de Televiziune - SRTV membri ai filialei MediaSind TVR din Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, de a instaura un climat normal de muncă în cea mai mare instituţie de media a statului român. Numele TVR a fost implicat, în ultima vreme, în numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către preşedintele-director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Naţiei din primăvara anului trecut', se menţionează în comunicat.

Comisie de anchetă parlamentară pentru cheltuielile TVR

Conform sursei citate, de curând Parlamentul a decis înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar şi a concursului naţional Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparenţă în angajarea cheltuielilor şi suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, 'nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci şi alte voci publice credibile'.

'Din aceste motive susţinem că demiterea PDG reprezintă singura soluţie pentru reintrarea în normalitate. Considerăm injust şi deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci şi buna funcţionare a instituţiei sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei şefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproşează nu doar atitudinea discreţionară şi abuzivă, ci şi încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii şi a Legii nr. 319/ 2006 privind protecţia şi securitatea în muncă', afirmă sindicaliştii. Aceştia semnalează că actuala conducere a SRTV refuză aplicarea HG Nr. 714/ 2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeaşi măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

Sindicatele duc scandalul la Bruxelles

Sindicaliștii subliniază că ne aflăm în perioada în care ţara noastră exercită Preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului Uniunii Europene, în care TVR acoperă şi produce în calitate de 'official broadcaster' toate evenimentele desfăşurate pe durata exercitării Preşedinţiei româneşti a Consiliului UE. În consecinţă ar trebui să existe o continuitate în administrarea SRTv, care să garanteze funcţionarea TVR la parametri normali, nu stă în picioare.

'Nici măcar în această situaţie specială nu poate fi cauţionat dezmăţul din bani publici, pentru că astfel se adaugă riscuri financiare şi logistice care pot pune în pericol îndeplinirea misiunii publice a SRTv. Este pusă în pericol, de asemenea, pacea socială din instituţie. Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea şi manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcţională şi legitimă', se mai menţionează în comunicat.

MediaSind precizează că Legea nr. 41/ 1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV prevede la Art. 20 al. (3):' Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului' şi, în consecinţă Consiliul Naţional al Federaţiei solicită Parlamentului să o demită din funcţia de preşedinte-director general al SRTv pe Doina Gradea, pentru activitate necorespunzătoare la conducerea televiziunii publice şi alegerea unui nou preşedinte-director general care să fie propus Parlamentului pentru validare în cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura legalitatea şi transparenţa, 'indispensabile într-o instituţie publică de nivel european'. Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional FAIR - MediaSind mandatează conducerea organizaţiei să solicite, pentru realizarea acestui demers, sprijinul organizaţiilor naţionale şi internaţionale la care este afiliată cu drepturi depline - Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia -CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, precum şi să sesizeze organizaţia la care este afiliată SRTV, European Broadcasting Union - EBU şi să solicite şi sprijinul Comisiei Europene în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social pe domeniul audiovizual din CE, care va avea loc în data de 1 martie 2019, la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel