Sindicatele greceşti din serviciul public, transportul public şi sectoarele marinei au făcut apel la o grevă de 24 de ore pentru miercuri.
Acțiunea vine în sprijinul cerinţelor pentru oprirea politicilor de privatizare ale guvernului, în urma accidentului devastator de tren de săptămâna trecută, informează DPA.
De asemenea, ele solicită asumarea responsabilităţii din partea conducerii politice a ţării pentru accidentul în care au murit 57 de persoane şi zeci au fost rănite după ce un tren de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă.
De asemenea, ele solicită o investigaţie completă a cauzei accidentului.
Şeful de gară aflat de serviciu în momentul accidentului a recunoscut că a comis greşeli, dar pentru mulţi greci statul poartă principala vină.
Potrivit informaţiilor apărute în media, sistemele electronice de siguranţă şi control funcţionau doar parţial sau deloc. Toate guvernele din ultimii 20 de ani sunt acuzate că au neglijat penal căile ferate.
Greva survine după proteste însoţite de violenţă la Atena şi Salonic.
Analiştii au remarcat că doar trenurile în sine au fost privatizate, fiind operate de o companie italiană de mai mulţi ani, în timp ce infrastructura şi personalul, inclusiv şeful de gară, ţin de compania naţională de căi ferate OSE, exploatată de stat, scrie Agerpres.
Ciocniri violente au izbucnit duminică între poliţie şi manifestanţi la Atena, în marja unei adunări după dezastrul feroviar care a făcut marţi 57 de morţi, stârnind indignare în toată ţara, chiar dacă premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, le-a cerut iertare familiilor victimelor, notează AFP.
La Larisa, oraşul cel mai apropiat de locul accidentului, şeful de gară acuzat că a comis o eroare fatală a fost inculpat pentru presupusa responsabilitate în 'moartea unui număr mare de persoane', infracţiune pasibilă de o pedeapsă mergând de la zece ani până la închisoare pe viaţă, potrivit Codului Penal grec.
El a fost plasat în arest preventiv. Vassilis Samaras, 59 de ani, a cărui identitate a fost dezvăluită de Ministerul Transporturilor, şi-a recunoscut responsabilitatea în coliziunea frontală dintre un tren de pasageri şi un convoi de marfă, care s-au aflat pe aceeaşi linie.
Dar manifestanţii, duminică la Atena, au cerut ca responsabilităţile să fie căutate în presupusa stare de degradare a echipamentului feroviar, care a lăsat soarta călătorilor în mâinile unui şef de gară fără experienţă. 'Jos guvernele asasine!', 'Nu a fost o eroare umană!', se putea citi pe bannerele fluturate de aproximativ 12.000 de persoane care şi-au strigat furia în Piaţa Syntagma, marea esplanadă din faţa parlamentului elen.
Manifestanţii au eliberat sute de baloane negre către cer în amintirea victimelor. Această tragedie a stârnit o furie imensă în faţă neglijenţelor şi lipsurilor din domeniul căilor ferate. Iar mitingul atenian, al patrulea de la accident, a degenerat în incidente violente. Manifestanţii au aruncat cocktailuri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, au constatat corespondenţi ai agenţiei France Presse.
'Simţim o furie imensă', a rezumat în cortegiu Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii. 'Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră', a adăugat el. 'Nimic nu merge bine în ţara asta, spitalele sunt în agonie, şcolile se închid, pădurile ard... De cine îşi bat ei joc?', a declarat la rândul său Nikos Tsikalakis, preşedintele unui sindicat feroviar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News