Sindicatele şi patronalele au inclus toate modificările pe care le vor într-o variantă de Cod al Muncii, urmând ca, după ce vor semna documentul comun, să-l trimită premierului.
Cele cinci confederaţii sindicale şi patru confederaţii patronale semnează, vineri, propunerile de modificare a Codului muncii şi a Codului dialogului social în forma convenită de comun acord, iar o delegaţie a partenerilor sociali va merge apoi la Guvern pentru a depune documentul, transmite Mediafax.
Liderii confederaţiilor sindicale şi patronale se întâlnesc la ora 12.00, la sediul CSDR, pentru a semna documentul, care va fi înaintat, două ore mai târziu, premierului.
După negocierile de marţi, de la Ministerul Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi ai unor patronate au cerut premierului să îl demită pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, nemulţumiţi de modul în care s-au desfăşurat discuţiile pe proiectul Codului muncii. Ei anunţau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii şi cereau o întâlnire cu premierul Emil Boc, susţinând şi că vor solicita preşedintelui Traian Băsescu să medieze acest conflict.
La scurt timp după ce partenerii sociali anunţau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii pe tema Codului social, premierul i-a invitat la discuţii, la Palatul Victoria.
Vezi aici proiectul de Cod al muncii propus de Sindicate şi patronate
După negocierile cu premierul Emil Boc s-a convenit ca sindicatele şi patronatele să trimită la Guvern, până vineri, un punct de vedere comun privind modificările la Codul muncii şi celelalte legi negociate până în prezent.
Propunerile sindicatelor şi patronatelor vor fi analizate de premierul Emil Boc până în 26 ianuarie, urmând ca acesta să comunice care dintre punctele cuprinse în documentele partenerilor sociali vor fi luate în calcul.
Sindicatele şi patronatele anunţau că vor prezenta premierului o variantă de Cod al muncii în care să fie principii, nu reguli generale, printre propuneri fiind excluderea perioadei de probă şi posibilitatea ca şi patronii să aibă drept la propria grevă, nu doar angajaţii. Partenerii sociali mai propun flexibilizarea contractele de angajare şi disponibilizare, precum şi formule de ocupare sau de completare cu măsuri de asistenţă socială activă.
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor iau în calcul manifestări de stradă, încetarea voluntară a lucrului şi declanşarea grevei generale în cazul în care propunerile lor la Codul muncii şi Codul dialogului social nu vor fi luate în calcul de către premier.
Totodată, liderii sindicatelor şi patronatele spun că, în cazul în care premierul nu va agrea propunerile lor de modificare a Codului muncii, parlamentari din opoziţie, dar şi de la putere îşi vor asuma această variantă de Cod al muncii şi o vor susţine în Parlament, astfel încât este posibil ca în Legislativ să ajungă două forme ale actului normativ.
UNPR a anunţat deja că va susţine propunerile sindicatelor de modificare a Codului muncii în cadrul negocierilor din coaliţia de guvernare. Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, anunţa, joi, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că Uniunea susţine negocierile colective şi doreşte ca proiectul Codului muncii, care urmează să fie asumat de Guvern, să fie elaborat în acord cu principalele confederaţii sindicale şi patronate.
Codul muncii şi proiectele de legi privind dialogul social ar trebuie finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, aşa cum solicita, recent, premierul Emil Boc.
Guvernul nu a decis deocamdată dacă îşi va asuma răspunderea în Parlament pe proiectul de modificare a Codului muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu