Sindicatul Europol anunţă eşecul negocierilor pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă

Facebook Politia Romana
Facebook Politia Romana

Sindicatul Europol anunţă eşecul negocierilor pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă şi precizează că sunt întrunite condiţiile pentru organizarea primei greve din istoria MAI.

Primul punct propus de sindicaliști a fost refuzat de secretarii de stat ai ministerului, astfel că reprezentanții sindicatelor prezente s-au ridicat de la masa negocierilor și au plecat.

”În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanţii conducerii desemnaţi să negocieze au refuzat o serie de propuneri. Este important să precizăm că negocierea CCM-ului a fost iniţiată în urmă cu aproximativ 1 lună jumate, iar partea sindicală a fost reprezentată de cele 3 organizaţii sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care şi Federaţia PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL”, au ransmis, vineri, reprezentanţii Sindicatului Europol.

”Sigur, până la momentul încetării activităţii de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii şi medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. După această etapă a concilieri, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităţilor MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de 2 ore şi în cele din urmă a GREVEI propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, au mai precizat sindicaliştii.

Aceștia susțin că ”elementul de noutate a actualei situaţii este reprezentat de faptul că personalul contractual din MAI – IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, JANDARMERIE şi toate celelalte structuri care au încadrat personal contractual nu are nicio interdicţie prevăzută în lege pentru a organiza grevă”.

”Mai mult, tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, la art. 186 statuează dreptul altor angajaţi din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) să declare şi ei GREVĂ DE SOLIDARITATE care implică încetarea activităţii pentru 1 zi. În acest sens, cele 3 federaţii sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membri care vor participa la GREVĂ”, au mai transmis sindicaliştii.

Europol avertizează că terorismul rămâne un pericol pentru Uniunea Europeană

Numărul atacurilor teroriste este în scădere, dar fenomenul rămâne un pericol real pentru Uniunea Europeană, mai ales din cauza războiului din Ucraina şi a unei intensificări a propagandei în timpul pandemiei, a indicat miercuri Europol, într-un raport anual prezentat la sediul din Haga, informează AFP.

În 2021, numărul total al atacurilor comise, dejucate şi ratate (15) a fost considerabil inferior celui din anul precedent (57), datorită unei reduceri semnificative a atentatelor de stânga, afirmă Europol.

Cu toate acestea, 'concluziile raportului confirmă că terorismul reprezintă în continuare un pericol real şi actual pentru UE', a declarat directorul executiv al agenţiei, Catherine De Bolle, într-un comunicat.

'Într-o epocă de bulversări geopolitice, UE trebuie mai mult ca oricând să continue măsurile antiteroriste', a adăugat ea.

'Nu există nicio îndoială că schimbările geopolitice şi efectele războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei vor avea un impact de durată asupra securităţii UE', a menţionat De Bolle, citată în raport.

Acest război a atras deja din statele membre indivizi radicalizaţi care s-au alăturat luptelor de cele două părţi, a afirmat ea.

În plus, conflictul este susceptibil să declanşeze o mobilizare şi reacţii extremiste violente, în special pe internet.

Catherine De Bolle a mai arătat că trebuie ţinut cont de lecţiile din trecut în ce priveşte tratamentul luptătorilor străini reveniţi de pe câmpurile de luptă din Orientul Mijlociu.

Pe de altă parte, pandemia de COVID-19 i-a făcut pe tineri şi pe minori mai vulnerabili la radicalizare din cauza izolării sociale şi a timpului petrecut online, mai afirmă Europol.

Un extremism violent antiguvernamental şi ostil măsurilor anti-COVID-19 a apărut în unele state membre, materializat în ameninţări deschise, mesaje de ură difuzate online şi recurgerea la violenţă.

Potrivit raportului, 388 de suspecţi au fost arestaţi în 2021 în UE pentru infracţiuni legate de terorism. Dintre aceştia, 260 au fost arestaţi în urma unor anchete privind infracţiuni de terorism jihadist în Austria, Franţa şi Spania, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel