Sindromul care a acaparat România. Cine sunt principalele victime

Psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la un sindrom care a luat amploare în România.

Apelative precum "prinț" sau "prințesă", adresate copiilor încă de mici, le vor construi acestora o percepție falsă despre realitatea înconjurătoare. În adolescență sau maturitate vor dezvolta deviații comportamentale destul de serioase și nu se vor putea adapta societății actuale, este de părere psihologul Iuliana Fűlaș.

Mai mult decât atât, spune specialistul, copiii care dezvoltă sindromul "prinți și prințese" vor crede că lumea este un castel frumos, în care toți sunt slugi umile puse în slujba lor și vor opune rezistență când vor primi o sarcină din partea părinților sau, mai târziu ,la locul de munca, din partea șefului. Victimele acestui sindrom devin extrem de egoiste, nu vor împărți jucăriile cu alți copii, nu vor spune vreodată "te rog", "mulțumesc" și "iartă-mă" și nu vor învăța să iubească sincer, crede psihologul Fűlaș.

Set de deviații comportamentale

"Sindromul prințesei - la fete și a prințului - la băieți, constituie un set de deviații comportamentale, care de multe ori trec neobservate de părinți sau, mai rău, aceste atitudini sunt alimentate de aceștia, prin repetări obsesive a acestor apelative sau cu permisivitate dusă la extrem. Din dorința de a-i proteja și de a-i ajuta pe cei mici, atât părinții, cât și societatea contribuie la apariția unor manifestări care le pot afecta viața de adult", declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Cum să ne ferim copilul de sindromul "prinți și prințese"

Psihologul Iuliana Fűlaș spune că există metode prin care ne putem preveni copiii să dezvolte acest sindrom și să trăiască dezamăgiri pe parcurs. "Apelativele "prinț" sau "prințesă" ar trebui să fie eliminate din vocabularul fiecărui părinte. Nu trebuie spuse nici măcar în glumă. Încă de mici trebuie să-i învățăm că fericirea nu constă în a primi, ci în a oferi. Fericirea lor este datoria lor, nu a părinților sau a celor din jur, este o condiție a împlinirii personale", conchide specialistul Iuliana Fűlaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel