Sindromul China: Plan nuclear la Beijing care frizează nebunia

Guvernul Chinei are un plan care poate duce la un dezastru nuclear fără precedent, avertizează un reputat fizician chinez, considerat o sursă de încredere în lumea academică și cancelariile occidentale. He Zuoxiu, membru al Academiei de Științe a Chinei, a avertizat publicul din țara sa, dar și comunitatea internațională, că deciziile politice de la Beijing nu țin cont de riscurile enorme asumate.

China a ridicat embargoul auto-impus după catastrofa de la Fukushima și a decis să construiască zeci de centrale nucleare după o tehnologie învechită, făcând rabat de la măsurile de securitate.

 Un accident ar declanșa o criză la nivel global

Centralele vor fi amplasate în interiorul țării, măsură considerată ”nebunească” de specialiști, întrucât un accident ar contamina apa râurilor și pânza freatică din care se alimentează sute de milioane de oameni. Răcirea reactoarelor urmează a fi făcută cu apa unor râuri care trec prin zone extrem de populate. În plus, râurile pe care urmează a fi amplasate noile centrale nucleare chinezești asigură irigarea unor suprafețe imense de teren agricol. Contaminarea nucleară, în cazul unui accident, ar depăși de sute de ori dezastrul de la Cernobîl și ar declanșa o criză de alimente la nivel global.

Energia nucleară ține jos prețul mărfurilor chinezești

Energia furnizată de astfel de centrale nucleare ar fi ieftină, pentru că nu se investește în măsuri de siguranță corespunzătoare, arată He Zuoxiu. Până în 2020, China își propune să depășească Japonia, în ceea ce privește capacitatea nucleară.  

Guvernul susține că planul de dezvoltare accelerată sa centralelor nucleare va reduce poluarea aerului, generată de termocentralele pe cărbune și emisia de gaze cu efect de seră. De asemenea, va păstra competitivitatea industriei și va permite dezvoltarea unor zone din interiorul țării, rămase în urma orașelor de pe coastă. În aceste zone, forța de muncă ieftină poate păstra prețurile scăzute ale produselor pentru export.

Specialiștii se tem să critice programul

Nu doar tehnologia reprezintă o problemă. Riscurile sunt generate de corupție, managementul deficitar și lipsa puterii autorităților de control. Majoritatea savanților este îngrijorată, dar se teme să exprime critici publice, spune fizicianul citat. Criticile sale sunt credibile, susține The Guardian, întrucât nu a mai avut disidențe, ba mai mult, He Zuoxiu a apărat poziția guvernului în cazuri controversate, cum a fost reprimarea grupării religioase Falun Gong.

Planurile au îngrijorat și comunitatea internațională. Președintele Barack Obama a arătat disponibilitatea SUA pentru reluarea cooperării nucleare cu Beijingul. Aceasta ar permite  Chinei construirea de reactoare după standarde americane, dar și furnizarea de tehnologie pentru reprocesarea plutoniului din combustibilul, nuclear folosit.

The China Syndrome

”Sindromul China” este numele unei ipoteze teoretice, potrivit căreia miezul nuclear topit al unui reactor se va prăbuși fără oprire, până ar ajunge, din SUA, în cealaltă parte a globului, adică în China. Acest scenariu nu este validat de știință, dar a fost preluat de Hollywood, un film intitulat ”The China Syndrome” fiind turnat în 1979.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel