Sindromul Guillain-Barré. OMS intervine, după creșterea neobișnuită a cazurilor. Cum se manifestă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut marţi statelor membre să monitorizeze incidenţa cazurilor de Sindrom Guillain-Barré.

Decizia vine în urma creşteri neobişnuite a acestor cazuri în Peru, unde din acest motiv a fost declarată situaţie de urgenţă naţională, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-o notă privind situația din Peru, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită efectuarea unei monitorizări a incidenței tulburărilor neurologice, cu o atenție specială asupra Sindromului Guillain-Barré, în vederea identificării posibilelor variații ale numărului de cazuri.

OMS informează că, începând din data de 10 iunie și până în prezent, au fost confirmate 44 de cazuri de Sindrom Guillain-Barré în diferite regiuni ale țării peruane, existând, de asemenea, suspiciuni privind alte 86 de cazuri.

Este de remarcat că, în mod obișnuit, în Peru nu se înregistrează mai mult de 20 de astfel de cazuri pe lună. Cu toate acestea, o excepție a avut loc în anul 2019, când țara a înregistrat o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor cu Sindromul Guillain-Barré.

Confruntate cu această situație, autoritățile din Lima au emis o alertă pe 26 iunie cu privire la creșterea numărului de cazuri, iar pe 8 iulie au declarat stare de urgență națională.

OMS menționează că investighează în continuare cauza potențială a acestei creșteri neobișnuite a cazurilor.

Sindromul Guillain-Barré poate apărea ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene și are simptome inițiale precum slăbiciune și furnicături în membrele inferioare, care ulterior se pot extinde în partea superioară a corpului, iar în cazurile extreme poate duce la paralizie.

Ce este sindromul Guillain-Barré

Sindromul Guillain-Barré (SGB) este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează sistemul nervos periferic. Acest sindrom se caracterizează prin inflamația nervilor (neuropatie inflamatorie) și poate duce la slăbiciune musculară, furnicături, senzație de amorțeală și chiar paralizie.

Cauza exactă a SGB nu este întotdeauna cunoscută, dar se crede că este o reacție autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă greșit nervii periferici. De multe ori, Sindromul Guillain-Barré apare după o infecție virală sau bacteriană, deși poate fi asociat și cu alte tipuri de stimuli, cum ar fi vaccinurile sau intervențiile chirurgicale. Unele infecții care pot fi implicate includ gripa, infecțiile gastrointestinale sau bacteriile cauzatoare de boala diareică.

Simptomele inițiale ale Sindromului Guillain-Barré includ de obicei slăbiciune și furnicături în extremitățile inferioare (picioare și picioarele). Cu timpul, aceste simptome pot progresa către membrele superioare și pot duce chiar la paralizie. În unele cazuri, funcțiile vitale, cum ar fi respirația, pot fi afectate, iar pacientul necesită asistență respiratorie.

Deși Sindromul Guillain-Barré poate fi o afecțiune gravă, tratamentul precoce și corect poate duce la recuperare completă sau parțială în majoritatea cazurilor. Tratamentul poate include terapie imunoglobulină intravenoasă (IVIG) sau plasmafereză, care au scopul de a reduce inflamația și a modula răspunsul imunitar al organismului.

Este important ca această afecțiune să fie diagnosticată și tratată cât mai devreme posibil pentru a maximiza șansele de recuperare și pentru a preveni posibile complicații grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel