Sindromul inimii frânte. Confirmat și luat în serios de experții cardiologi

Sindromul inimii frânte sau sindromul Takotsubo trebuie tratat cu toată seriozitatea, recomandă experții cardiologi într-un raport publicat sub egida Societății Europene de Cardiologie. 

Sindromul inimii frânte este o boală cardiacă în adevăratul sens al cuvântului. Această formă de cardiomiopatie de stres poate surveni în condițiile unor emoții puternice care pun inima la grea încercare. Este vorba despre decesul unei persoane dragi sau alte evenimente traumatizante (divorț, accident, concediere). Chiar și după o intervenție chirurgicală dificilă sau după o ceartă aprinsă poate apărea acest sindrom. Pe de altă parte, și emoțiile pozitive neașteptate au răsunet asupra inimii, cum ar fi reușita la un examen sau un câștig la Loto. 

Sindromul inimii frânte mai este cunoscut ca sindromul Takotsubo, numit astfel de cardiologul japonez care l-a descris pentru prima dată în anii 90. Takotsubo este denumirea unei capcane din ceramică, un fel de amforă, pe care pescarii japonezi o folosesc la capturarea caracatițelor. Forma acestui vas este similară cu forma luată de ventriculul stâng afectat de acest tip de cardiomiopatie de stres. Această boală cardiacă face ca o parte a inimii (ventriculul stâng) să se lărgească temporar şi să nu mai pompeze corect sângele, în timp ce restul inimii funcţionează normal sau la capacitate mai redusă. 

O comisie de experți ai Societății Europene de Cardiologie publică în ediția din iulie a revistei de specialitate un raport cu cele mai recente date privind sindromul inimii frânte. Mesajele-cheie sunt următoarele:

- Această cardiomiopatie care apare după un stres fizic sau psihic intens afectează în principal femeile de peste 50 de ani. Se manifestă prin semne asemănătoare unui infarct. Investigațiile scot la iveală un ventricul stâng deformat, adesea umflat, luând forma unei amfore. 

- Sindromul inimii frânte atrage după sine un risc real de complicații, respectiv boală cardiacă secundară și recidive. Experții insistă asupra faptului că rata de mortalitate în faza acută este comparabilă cu cea în cazul unui eveniment cardiac acut cum ar fi infarctul. 

- Tratarea fazei acute a sindromului inimii frânte presupune monitorizare electrocardiografică și medicație specifică. 

- După un episod acut de sindrom Takotsubo se impune instituirea unui tratament pentru a preveni o recidivă. 

- Sunt necesare studii internaționale pentru a înțelege mai bine această cardiomiopatie de stres și mecanismele sale de apariție: emoții, hormoni, moștenire genetică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel