EXCLUSIV  Coșea, semnal de alarmă privind politica demografică din România: Greşeală fatală!

Foto: Kristina Paukshtite - Pexels
Foto: Kristina Paukshtite - Pexels

Profesorul Mircea Coșea a făcut o analiză la rece a motivelor pentru care România scade din punct de vedere demografic și trage un semnal de alarmă pentru politicieni, cei care sunt în măsură să adopte legi în folosul României.

Profesorul Mircea Coşea a vorbit, pentru cititorii DC News, despre sectorul imobiliar din România, despre ce ar trebui să facă persoanele care doresc să-şi întemeieze o familie şi să-şi cumpere o locuinţă, atrăgând atenţia asupra unor probleme sistemice care afectează acest sector şi, implicit, viaţa oamenilor. 

”România are o problemă! Aceasta o reprezintă politica demografică. Nu discutăm despre ea ba din contră facem greșeli foarte mari. Faptul că nu am mărit indemnizațiile pentru copii este o greșeală fatală pentru politica demografică mai ales având în vedere ce fac cei din jur Polonia, Ungaria, Bulgaria care au politici demografice foarte serioase. În politica demografică intră și oferta de locuințe. Asta este foarte puțin înțeleasă la noi. Tinerii au nevoie ca să întemeieze o familie, de o locuință. Această problemă este în România extrem de complicată și duce la apariția unui fenomen care în literatura de specialitate se numeşte sindromul italian aceea că tinerii locuiesc cu părinții foarte mult timp. Pentru că nu au capacitatea să-și cumpere o casă. Asta înseamnă și reducerea capacității de a avea copii”, a explicat economistul. 

”Statul ar trebui să dea anumite facilități pentru locuințe. Nu le dă. Dar locuințele se scumpesc. Nouă sau veche. Să cumperi sau să închiriezi? Este foarte complicat de spus. Românii au încă această mentalitate a cumpărării de locuințe, vor să fie proprietari, condițiile sunt destul de complicate în prezent pentru că trebuie să ia credite iar acestea, în condițiile actuale, nu sunt foarte facile. Politica statului cu prima sau a doua sau a nu știu a câta casă nu funcționează cu trebuie. La închiriere este o problemă mai complicată pentru că nu întotdeauna închirierile sunt legale și atunci înseamnă că sunt probleme care țin de respectarea unor reguli și de fiscalizare a acestor activități...”, a mai spus Mircea Coșea.

Cultura investiției nu există

”În concluzie este complicat în România să dai un sfat în legătură cu ceea ce se poate întâmpla în condițiile în care închiriezi sau cumperi deoarece nu există o legislație care să fie foarte corectă și protectoare cu chiriașul. Cei care închiriază sunt supuși unor abuzuri de costuri sau abuzuri de evacuare. Ca să poți cumpăra este dificil, dar ar trebui să existe o campanie de informare foarte serioasă a populației pentru că pentru a îți cumpăra o casă este o investiție. Ori, în România cultura investiției nu există. Ce fac românii cu banii? Ori îi economisesc la bancă, ori îi economisesc sub saltea, cum se spune. În alte țări investițiile sunt de mai multe feluri: investiții la bursă, în obiecte de artă, în aur, dar există și investiția în imobiliare. Dar în acest sens lucrurile în România nu prea avansează și atunci dacă oamenii nu sunt informați asupra beneficiilor și pericolelor pe care le pot avea închiriind sau cumpăra, lucrurile vor degenera până la urmă. 

România va avea o problemă cu imobiliarul pentru că se construiește foarte mult, pe fonduri de investiții străine mai ales pentru birouri iar în viitor aceste locații nu vor mai fi folosite integral pentru că se extinde telemunca. Ele vor trebui să intre pe piață iar intrarea lor va deregla foarte mult prețul pentru că se va încerca, așa cum s-a întâmplat în alte țări, mai ales în Ungaria, ca spațiile pentru birouri să fie transformate în clădiri pentru locuințe. Asta înseamnă alte prețuri, alte posibilități și alte facilități până la urmă. Deocamdată noi suntem în stadiul în care oamenii nu știu ce să facă exact cu banii, dacă pot să-i economisească, să-i bage într-o casă sau la bancă. Probabil că aici va trebui să intervină niște dezvoltatori avizați care să investească ceva și în informarea populației, corectă, așa încât să nu devină niște victime pe la bănci atunci când fac contracte”, mai spus profesorul universitar.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel