Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a explicat cum poate menținerea unei greutăți normale în cazul sindromului ovarului polichistic, afecțiunea care poate duce la infertilitate.
”Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este un cluster de simptome ce vine la pachet cu o mulțime de consecințe asupra corpului și stării emoționale. Unele dintre ele pot fi gestionate mai ușor, altele devin problematice cu cât se amână diagnosticarea.
Fluctuațiile de greutate, dispoziția grăsimii pe ceafă, spate și trunchi - grăsimea se regăsește preponderent în partea superioară a corpului; exces de păr pe corp, pilozitate la nivelul feței, menstre neregulate; mergând în cazurile grele spre rezistență la insulină, infertilitate, predispoziție crescută pentru diabet și boli cardiovasculare sau tulburări de anxietate și depresie.
În centrul gestionării SOPC stă gestionarea greutății pe un palier de normoponderabilitate. Din fericire, îngrășare accelerată și dificultatea menținerii unei greutăți constante pot fi gestionate cu câteva intervenții asupra stilului de viață și asupra alimentației”, scrie Cori Grămescu pe contul său de Facebook.
Pentru gestionarea sindromului ovarelor polichistice, o atenție deosebită trebuie acordată alimentației, iar acest lucru are în vedere:
Controlul carbohidraților: Carbohidrații cu indice glicemic ridicat (cum ar fi zaharurile rafinate și făinurile albe) pot provoca fluctuații mari ale zahărului din sânge și pot afecta nivelurile de insulină, ceea ce poate agrava simptomele ovarelor polichistice.
Încearcă să limitezi consumul de astfel de carbohidrați și să optezi pentru carbohidrați cu indice glicemic scăzut, cum ar fi legumele, cerealele integrale și leguminoasele.
Proteine slabe: Include proteine slabe în dieta ta, cum ar fi carnea de pui, curcan, pește, tofu sau leguminoasele. Proteinele pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și pot contribui la menținerea masei musculare.
Grăsimi sănătoase: Consumul de grăsimi sănătoase, precum cele găsite în uleiurile de măsline, avocado, nuci și semințe, poate fi benefic pentru sănătatea generală și poate ajuta la menținerea nivelurilor de insulină sub control.
Consumul de fibre: Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, pot ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge sub control și la gestionarea greutății.
Controlul porțiilor și mese regulate: Mănâncă porții mai mici și ia mese regulate în timpul zilei pentru a evita fluctuațiile bruște ale nivelurilor de zahăr din sânge.
Evitarea alimentelor procesate: Redu consumul de alimente procesate și fast-food-uri, care pot conține adesea cantități mari de zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase.
Cercetările arată că sindromul ovarelor polichistice poate crește riscul pentru mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:
- Diabet
- Hipertensiune arterială
- Boli cardiovasculare
- Hiperplazie endometrială
- Cancer endometrial
- Tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn
- Depresie și anxietate, scrie Cleveland Clinic.
Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale pentru a vă asigura că înțelegeți riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.
Citește și: Dieta OMAD, postul extrem, un succes în lumea celebrităților. În ce constă și la ce trebuie să fiți atenți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu