Singapore, aproape de adoptarea unei legi care interzice „cultura anulării”

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

„Cultura anulării”, tendința din mediul online de a te dezice de oameni, celebrități, mărci și organizații pentru indiscreții sociale sau comportamente jignitoare, a devenit un subiect de dezbatere polarizant.

 

Pentru unii, este un mijloc important de justiție socială și de a trage la răspundere figuri puternice. Dar o țară dorește să pună capăt fenomenului online profund contestat, prin introducerea a ceea ce experții juridici și observatorii spun că ar fi prima lege din lume împotriva culturii anulării – stârnind îngrijorarea în rândul activiștilor pentru drepturile care se tem că astfel de legiferări ar putea fi folosite pentru a înăbuși libertatea de exprimare.

În ultimul an, guvernul din Singapore a „căutat modalități de a face față culturii anulării”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN

În Singapore, acest această dezbatere se poartă, mai degrabă, între dreapta ultra-religioasă și minoritățile sexuale, pe fondul a ceea ce unii spun că este un război cultural în curs de desfășurare între susținătorii drepturilor omului și extremism.

Autoritățile au spus că „examinează legile” după ce au primit „feedback” de la creștinii conservatori care și-au exprimat temerile că vor fi anulați pentru opiniile lor extremiste, de către grupurile vocale online.

„Oamenii ar trebui să fie liberi să-și exprime opiniile fără teama de a fi atacații”, a declarat ministrul justiției, K Shanmugam, într-un interviu acordat presei de stat în august.

„Nu ar trebui să permitem o cultură în care oamenii religioși sunt ostracizați (sau) atacați pentru că își susțin opiniile sau dezacordurile cu punctele de vedere ale comunității LGBTQIA+ – și invers”, a adăugat el.

Comentariile sale au venit înaintea abrogării istorice a unei legi din epoca colonială care incrimina relațiile intime între persoane de același sex – chiar dacă era consensual.

„Nu putem sta cu mâinile în sân. Trebuie să ne uităm la granițele corecte dintre discursul instigator la ură și libertatea de exprimare în acest context”, a spus Shanmugam. „Ar putea exista repercusiuni mai ample pentru societate în general, în cazul în care discursul public devine sărăcit… așa că intenționăm să facem ceva în acest sens.”

Într-o declarație pentru CNN, Ministerul Justiției a transmis că impactul campaniilor de anulare online ar putea fi „de anvergură și grave pentru victime”.

„(Unii) nu s-au putut angaja într-un discurs public rezonabil de teamă să nu fie atacați pentru opiniile lor online... și s-ar putea angaja în autocenzură de teama să nu fie transformați în ținta campaniilor de anulare”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

O lege pentru binele comun sau o amenințare la adresa libertății de exprimare?

Elaborarea de noi legi ar putea dura luni sau chiar ani și ar trebui să fie adoptată în Parlament, au spus experții juridici din Singapore.

Deși guvernul nu a oferit detalii suplimentare atunci când a fost întrebat despre cum ar arăta legea sau când ar putea fi promulgată, criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce spun că ar putea duce la restricții suplimentare ale libertății de exprimare  în Singapore .

„Sună ca o altă tactică de intimidare a guvernului împotriva care încearcă să-și ridice vocea, cu scopul de a aduce schimbare”, a declarat Phil Robertson, director adjunct al Human Rights Watch.

„Dacă o persoană sau un grup spune lucruri discriminatorii împotriva persoanelor gay sau trans, de exemplu, celor vizați ar trebui să li se permită să se apere – dacă te aperi nu înseamnă că anulezi, este discurs social și orice societatea democratică ar trebui să fie capabilă să se ocupe de asta fără intervenția dominantă a statului”.

Avocatul libertății de exprimare, Roy Ngerng, a spus că o lege împotriva „culturii anulării” ar fi „periculoasă”.

În 2015, Ngerng a fost dat în judecată pentru defăimare de către prim-ministrul Lee Hsien Loong din cauza unei postări critice pe blog ,pe care a scris-o despre planul național de pensii al țării. Drept urmare, Ngerng și-a pierdut slujba la un spital național și a spus că a fost și hărțuit online.

„Strategia guvernului a fost sistematică de la început – anularea unor oameni precum activiști, jurnaliști și politicieni din opoziție pe care îi consideră dezagreabili”, a spus el pentru CNN.

„Au adaptat legile pentru a fi folosite în timpul erei Internetului și poate că, văzând cât de repede se mișcă conversațiile pe rețelele sociale, au fost determinați să creeze o nouă lege pentru a elimina, ceea ce ei numesc a fi cultura anulării”, a spus el.

„Nu ar trebui să fim îngrijorați de „cultura anulării” – ar trebui să fim mai îngrijorați de faptul că guvernul va veni cu noi legi și modalități de a anula singaporenii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel