SINGURA soluție împotriva COVID - 19. Specialist EcoHealth Alliance: ”Unde greșim în lupta cu noul coronavirus”

Peter Daszak, președintele EcoHealth Allianc, s-a dedicat studiului modului în care apar virusurile care devin brusc o problemă de sănătate publică în lume. Specialistul este convins că omenirea face ceva greșit când se raportează la coronavirusuri. În opinia sa, este necesar să prevenim izbucnirea unor epidemii majore în loc să reacționăm la fiecare după ce apare: ”Am economisi mulți bani și multe vieți”, a spus Daszak într-un interviu acordat BBC Mundo.

Publicitate

În urmă cu doi ani, Peter Daszak și alți experți au avertizat despre pericolul unei epidemii grave cauzate de un agent patogen necunoscut, de origine animală și răspândit în mai multe țări cu o rată a mortalității mai mare decât tulpinile de gripă sezonieră, provocând alarmă globală. Ei au numit-o „Boala X" în cadrul unui plan cunoscut sub numele de R&D Blueprint. Daszak consideră că ar putea fi vorba chiar de COVID-19, deși rata exactă a morții sale este încă necunoscută.

Interviul care urmează a fost realizat de jurnaliștii de la BBC MUNDO.

De ce bolile care au la bază coronavirusuri devin mai frecvente?


Cauzele sunt determinate de activitățile noastre, în mediul din apropierea vieții sălbatice. Majoritatea animalelor sălbatice poartă virusuri, iar unele dintre ele ne pot infecta și duc la moarte. Pe măsură ce luăm mai mult contact cu viața sălbatică în activitățile noastre zilnice, suntem expuși la aceste probleme. O facem pe o scară în creștere exponențială pe planetă datorită creșterii populației și a amprentei noastre ecologice. De aceea vedem mai multe boli.

Puteți da exemple de alte boli periculoase cauzate de virusuri pentru care nu există încă vaccin?


Un exemplu bun este HIV, un virus cu adevărat puternic, care a ucis milioane de oameni din întreaga lume. Avem medicamente care funcționează, dar niciun vaccin. Ebola este un virus care își are originea din viața sălbatică. Nipah este un alt virus pentru care nu este  disponibil niciun vaccin.

Și trebuie să existe și o piață deoarece sunt necesare câteva miliarde de dolari pentru a dezvolta un vaccin. Dacă nimeni nu îl va cumpăra, industria nu va susține dezvoltarea. Deci trebuie să vedem problema pe termen lung. Dacă pandemiile sunt în creștere, dacă sunt cauzate de activitățile noastre și nu ne putem baza doar pe vaccinuri, ar trebui să începem să ne gândim la prevenirea apariției acestora în primul rând. Am economisi mulți bani și multe vieți.

Și cum putem face asta?

SARS a fost un coronavirus apărut între 2001 și 2003, cu originea dovedită la o specie de lilieci. Am căutat alte virusuri care ar putea apărea din lilieci și am găsit în jur de 500 de coronavirusuri. Unele dintre ele sunt foarte apropiate de SARS și știm că pot infecta celulele umane. De asemenea, 25.000 de porci au murit în urmă cu trei ani din cauza unui coronavirus originar din liliecii din sudul Chinei. Ce vreau să spun este că nu e eficient să dezvolți un vaccin împotriva SARS, coronavirusul așa cum era el în urmă cu 15 ani. De ce? Pentru că atunci când următorul va apărea ar putea fi diferit și vaccinul nu va funcționa. Și vedem asta chiar acum. Trebuie să ne gândim la vaccinul universal, un vaccin care funcționează împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus, împotriva tuturor virusurilor Ebola, a tuturor virusurilor gripei. În prezent se lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin antigripal universal. Acum ar trebui să facem acest lucru pentru coronavirusuri.

Spuneți că abordăm problema în mod greșit?

Exact. Când mergemem la medic, el ne dă o pastilă și rezolvă o boală sau ne face un vaccin și oprește un virus. Dar nu putem conta pe asta pentru fiecare virus complet nou. Trebuie să prevenim pandemiile.

Care este principalul obstacol în găsirea unui vaccin universal precum cel la care faceți referire?

Un obstacol este faptul că încă nu cunoaștem toate virusurile care există. Estimăm că există probabil 1,7 milioane de virusuri necunoscute care ar putea infecta oamenii. Știm doar câteva mii. Prin urmare, trebuie să găsim acele virusuri, să obținem secvența genetică și să începem să lucrăm la vaccinuri pentru întregul grup, în loc de unul singur.

Al doilea obstacol este disponibilitatea de a face acest lucru deoarece costă bani. Implementarea programelor, găsirea de virusuri și dezvoltarea vaccinurilor reprezintă investiții.


Focarul de COVID - 19 se va încheia în cele din urmă. Dar trebuie să începem să fim pregătiți să-l învingem pe următorul!

Este într-adevăr fezabil să includem toate familiile virale într-un singur proiect, când vorbim despre 1,7 milioane de virusuri necunoscute?

Va fi o muncă uriașă. Am calculat costul, am publicat articolul acum aproximativ doi ani. Nu trebuie să descoperim toate virusurile. Estimăm că am putea descoperi 70% din aceste virusuri necunoscute la un cost de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Este nevoite ca țările din întreaga lume să lucreze împreună și să finanțeze diferite proiecte. Este scump, dar în comparație cu costul unui focar... vorbim de cifre mici. Estimăm că acest focar a costat deja peste 100 de miliarde de dolari... Pe de altă parte, găsirea virusurilor nu este suficientă. Este nevoie să aflăm care din acestea sunt periculoase, lucru care implică și mai multă cercetare, și mai mulți bani. Vorbim despre un efort coordonat din partea mai multor țări pentru finanțarea programelor de prevenire a pandemiilor.

De ce nu s-a acționat până acum?

Se întâmplă câteva lucruri... În primul rând, avem o amnezie colectivă: uităm de pandemii după ce acestea trec. Iar în timpul pandemiilor ne gândim: "De ce sunt acești oameni atât de îngrijorați de virusuri? Este foarte puțin probabil să ni se întâmple nouă...". Pandemiile sunt evenimente rare, dar sunt atât de devastatoare încât trebuie să le luăm mai în serios. În al doilea rând, abia acum avem într-adevăr tehnologia pentru a face această treabă profitabil, pentru a scoate și secvența virusuri într-un mod mult mai ieftin decât înainte. Abia acum înțelegem cum am putea face un vaccin universal. Avem o cooperare globală în jurul OMS, țările colaborează pentru a depăși o pandemie. Acest lucru este foarte încurajator. Dar suntem în mijlocul unui focar. Este important ca peste doi să ne uităm în urmă și să spunem: S-a schimbat ceva după focar? Aceasta este problema.

EcoHealth Alliance este o organizație non-guvernamentală care utilizează o abordare „O singură sănătate" pentru a proteja sănătatea oamenilor, animalelor și a mediului împotriva bolilor infecțioase emergente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel