De-a lungul timpului, Statele Unite ale Americii au retras doar două țări din Programul Visa Waiver.
De-a lungul timpului, Statele Unite ale Americii au retras regimul de călătorie fără viză (Visa Waiver Program) pentru două țări: Argentina și Uruguay. Argentina a fost eliminată din program pe 21 februarie 2002, iar Uruguay pe 15 aprilie 2003.
Argentina a fost inclusă în Programul Visa Waiver (VWP) în anul 1996. Șase ani mai târziu, țara a fost scoasă din VWP din cauza crizei economice severe de la sfârșitul anilor '90 și începutul anilor 2000. Aceasta a dus la o creștere a emigrației și a riscului de ședere ilegală în SUA prin intermediul programului. Această situație a încălcat criteriul privind rata scăzută de abuz al programului.
De cealaltă parte, Uruguay a intrat în Programul Visa Waiver în anul 1999. Patru ani mai târziu, similar cu Argentina, țara sud-americană a fost scoasă din VWP din cauza problemelor economice și creșterii numărului de cetățeni uruguayeni care rămâneau în SUA peste durata permisă de program, ceea ce a ridicat preocupări legate de securitate și imigrație, conform Wikipedia.
În prezent, Programul Visa Waiver include 42 de țări, iar includerea sau excluderea unei țări depinde de factori precum rata de refuz a vizelor (care trebuie să fie sub 3%), securitatea documentelor de călătorie, cooperarea în materie de combatere a terorismului și respectarea legislației americane privind imigrația. Excluderea unei țări este o decizie excepțională și reflectă de obicei schimbări majore în contextul socioeconomic sau de securitate al acesteia.
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) a anunțat revizuirea desemnării României în Programul Visa Waiver (VWP), invocând necesitatea „respectării cerințelor stricte de securitate” impuse de program.
„Guvernul SUA revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP) pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite își finalizează revizuirea. Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant („B”) corespunzătoare la o ambasadă sau consulat al Statelor Unite”, se arată în comunicatul Departamentului pentru Securitate Internă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News