Armata rusă a bombardat oraşe întregi din Ucraina, însă chiar şi aşa sunt persoane care refuză să plece din aceste locuri.
Unul dintre ei este dr. Ilona Butova, care lucrează în Zolochiv. Din cauza bombardamentelor armatei ruse, spitalul s-a micşorat considerabil, iar numărul angajaţilor săi a scăzut de la 120 la 47.
"E greu. Oamenii au nevoie de noi, de asta trebuie să stăm şi să ajutăm", a declarat Butova, conform Huffington Post.
În toată Ucraina, 900 de spitale au fost deteriorate de bombardamente, iar alte 123 au fost distruse complet, a declarat Viktor Liashko, ministrul Sănătăţii din Ucraina. Şi nu doar spitalele au fost distruse, ci şi farmacii şi ambulanţe. În plus, 18 medici au murit şi alţi 59 au fost răniţi grav de la începutul războiului.
"În zonele ocupate, sistemul este la pământ. Sănătatea şi vieţile oamenilor sunt în pericol", a mai spus ministrul.
"Se împlinesc şase luni de când Federaţia Rusă a invadat Ucraina, sperând ca acest război să se termine în 72 de ore. Atacul a fost făcut pe trei direcţii, cu 150.000 de militari ruşi, iar tot ceea ce s-a aşteptat Kremlinul, din acest punct de vedere, nu s-a realizat. Practic, Federaţia Rusă a fost înfrântă în Ucraina, cel puţin pe cele două direcţii, mai ales spre Kiev, spre vest şi, din acest punct de vedere, astăzi când discutăm, practic vorbim de o cu totul altă strategie pe care Moscova dorește să o implementeze. Și anume relaţionarea militară la Est. Este vorba despre regiunea Donbas cu cele două oblasturi - Donețk şi Lugansk. Lugansk este ocupată total, Donețk în cea mai mare parte. Herson, spre sud, este ocupată jumătate de Federaţia Rusă, ca de altfel şi Zaporojie.
A mai încercat ceva Federaţia Rusă şi nu a reuşit şi acest lucru trebuie subliniat și anume intimidarea Vestului. Atunci când a avut loc ofensiva în Ucraina, Moscova a transmis un mesaj cât se poate de clar Alianţei Nord-Atlantice: "Retrageţi-vă pe aliniamentul din 1997". Adică, lăsaţi-ne pe noi, lăsaţi-i pe toţi cei pe care i-aţi integrat în Alianţa Nord-Atlantică după 1990 să rămână fără garanţii de securitate. Mai ales America, din acest punct de vedere, a fost cât se poate de categorică. Federaţia Rusă a sperat în nişte linii de divizare înăuntrul Uniunii Europene. Nu s-a întâmplat acest lucru legat de acest palier. Dezideratul Moscovei nu a fost atins", a spus Cristian Diaconescu, la DCNews TV.
Rusia ar intenționa să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană, transmite Agerpres. Avertismentul a fost lansat de compania de stat ucraineană Energoatom care a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice ale centralei, informează Reuters.
Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o provocare pe scară largă acolo.
CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News