Singurul contracandidat anti-război al lui Putin, exclus de pe liste și după contestații. Curtea Supremă i-a respins cererile

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Curtea Supremă a Rusiei a respins joi două contestații legale ale candidatului anti-război Boris Nadezhdin, după excluderea sa din alegerile prezidențiale din luna următoare, relatează Reuters.

Anunțând decizia instanței împotriva sa, Nadezhdin a declarat că va face apel împotriva ambelor decizii și va depune o nouă cerere împotriva refuzului comisiei electorale de a-l înregistra.

"Nu renunț și nu voi renunța", a spus el.

Nadezhdin sperase să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin, dar i s-a interzis să participe la alegeri, săptămâna trecută. Comisia electorală a declarat că a descoperit neregularități, inclusiv numele unor persoane decedate în listele cu semnături pe care le-a prezentat în sprijinul candidaturii sale.

Prin excluderea sa, comisia a eliminat singurul candidat care mai vorbise împotriva ceea ce Putin numește "operația militară specială" în Ucraina, descriind-o ca pe o greșeală fatală a liderului Kremlinului. O altă figură anti-război, Yekaterina Duntsova, căzuse la primul obstacol al procesului de înregistrare în decembrie.

Deși nimeni nu se aștepta ca Nadezhdin să câștige, el a desfășurat o campanie eficientă și a construit un momentum vizibil prin exploatarea disconfortului generalizat legat de război. Oamenii stăteau la coadă afară, în plină iarnă, pentru a-și adăuga numele pe lista de cel puțin 100.000 de semnături pe care era obligat să o prezinte.

Foto: Pixabay

"Un număr imens de oameni stăteau la coadă în toate orașele țării", a spus el în fața instanței. "Nu erau cozi pentru a susține alți candidați. Numai noi aveam ceva de genul acesta."

Mulți comentatori presupuneau că lui Nadezhdin i s-a permis să depășească obstacolele inițiale pentru a intra în alegeri cu aprobarea Kremlinului - ceva ce Nadezhdin a negat - pentru a da aparența competiției.

Kremlinul susține că el nu a fost niciodată un rival serios și că comisia electorală a aplicat pur și simplu regulile.

Rezultatul înseamnă că Putin, aflat la putere ca președinte sau prim-ministru din ultima zi a anului 1999, se va confrunta doar cu alți trei candidați în votul din 15-17 martie: Vladislav Davankov din partidul Noi Oameni; Leonid Slutsky, liderul Partidului Liberal-Democrat ultra-naționalist loial Kremlinului; și nominalizatul Partidului Comunist, Nikolai Kharitonov.

Niciunul nu-l critică pe Putin sau nu reprezintă o provocare serioasă în fața lui.

Victoria îi va prelungi dominanța cu încă șase ani, punându-l pe drumul de a-l depăși pe Josef Stalin și de a deveni cel mai longeviv conducător al Rusiei din secolul al XVIII-lea până în prezent, în afara împărătesei Ecaterina cea Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel