Iată câteva curiozități din limba română!
Lexicul românesc este un teritoriu vast și complex, plin de neologisme, arhaisme și cuvinte împrumutate din alte limbi. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul "kitsch" iese în evidență într-un mod special, deoarece este singurul cuvânt care se încheie cu patru consoane.
În timp ce cuvântul „kitsch” se remarcă pentru cele 4 consoane finale, există și alte cuvinte notabile, precum „autoînsămânțările,” care conține toate cele 8 vocale ale alfabetului românesc. Cu toate că pare complicat, acest cuvânt demonstrează bogăția și versatilitatea limbii noastre.
În limba română, mai găsim o altă curiozitate, și anume cuvântul "abracadabranta," care este cel mai lung cuvânt ce conține o singură vocală. Înseamnă "totul neobișnuit, ciudat, bizar, încâlcit" și adaugă, de ce nu, o notă de excentric vocabularului nostru. În același timp, România ne uimește cu denumiri de localități, de la cele lungi precum Stațiunea Climaterică Sâmbăta din județul Brașov, cu 27 de litere, la cele scurte, precum Constantinești, cea mai lungă denumire formată dintr-un singur cuvânt, cu 14 litere.
La polul opus, găsim comuna "Ip," cu doar 2 litere în denumirea oficială, evidențiind varietatea denumirilor din țara noastră. Un alt aspect intrigant al limbii române este "înspre," cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu o vocală, conținând doar consoane între ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu