Invitat la emisiunea Geostrategica, H.D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre singura țară din blocul european care ține relațiile strânse cu Federația Rusă.
Publicitate
Marți, Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a aflat la Moscova unde s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Acesta din urmă a afirmat, după întâlnirea cu premierul Ungariei, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică "au ignorat" principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate (citește AICI).
CITEȘTE ȘI - Putin: Lansatoarele de rachete din Polonia și România sunt o amenințare pentru Rusia
Analistul de politică externă H.D. Hartmann a fost invitat la emisiunea Geostrategica, la DC News, unde a vorbit despre relațiile dintre Ungaria și Federația Rusă și modul în care aceste relații pot influența România:
„La Moscova, Viktor Orban chiar a anunțat că în aprilie au loc alegeri și spune că: Mă voi prezenta și am să câștig aceste alegeri! Deci, vom rămâne să negociem în continuare... .Mai interesant e că Ungaria, prin vocea lui Orban, spune că în 13 ani am avut 12 întâlniri cu dumneavoastră (n.r. Vladimir Putin). Este singura țară din lume care în 13 ani se întâlnește cu Putin de 12 ori. Sunt niște elemente clare de matematică ce ne arată că s-a dezvoltat o relație fundamentală între Budapesta și Moscova. Această relație trasncende atât Uniunea Europeană, cât și NATO.
Trebuie să fim foarte atenți și nuanțele sunt foarte importante. Bineînțeles că manipulările ruse au fost foarte clare... uite, Ungaria, membru al Uniunii Europene, se opune războiului. Sigur că Rusia a manipulat în acest sens, nici nu putea să-i scape asemenea ocazie, dar nuanțele pe care acest dialog le presupune, trebuie să ne pună pe gânduri pentru că suntem o putere regională și trebuie să ne gândim foarte serios ce a vrut Orban să spună cu această frază.“, a precizat H.D. Hartmann.
H.D. Hartmann, analist de politică externă, a fost invitat în emisiunea Geostrategica, la DC News, unde a vorbit și despre un alt aspect al întâlnirii dintre Viktor Orban și Vladimir Putin și anume mesajul de forță dat de liderul de la Budapesta:
„Fraza care este uluitoare și care contravine vizitei britanice la Kiev (citește mai mult AICI), un răspuns-săgeată dat în această întâlnire Orban-Putin, este că premierul Ungariei a spus că „toți liderii Uniunii Europene nu doresc război“. Iată o declarație în spatele căreia stau discuțiile pe care Viktor Orban le-a avut weekend-ul trecut, prin videoconferințe, cu liderii țărilor fondatoare ale Uniunii Europene. El a vorbit în numele întregii Uniuni Europene și a liderilor europeni.
Este un mesaj foarte clar că Europa încearcă și produce un mesaj diferit pentru Putin, autonom de mesajul anglo-american pe car Zelenski îl primește la Kiev. Nuanța este că Europa spune la Moscova tot ceea ce spune la Kiev, dar cu această mică diferențiere, noi chiar nu vrem război. Deci, dacă tu, britanic, te duci la Kiev să spui că sprijini Ucraina în caz de război, noi spunem că nu vrem război, simplu. Sigură că sprijinim Kievul în raport cu presiunile ruse, dar noi nu vrem război“, a punctat H.D. Hartmann (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu