Singurul minut cu 61 de secunde
Ultimul minut al ultimei zile din luna iunie va avea 61 de secunde, pentru a se recupera avansul timpului universal, faţă de timpul realizat de rotaţia Pământului.Astfel, trecerea spre ziua de 1 iulie se va realiza la 23:59 şi 60 de secunde, în loc de 23:59 şi 59 de secunde.
Înainte de anul 1972, oamenii foloseau poziţia unui astru, precum Soarele, în raport cu Terra, pentru a cunoaşte ora, în timp ce astăzi timpul este măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice, mult mai stabile faţă de timpul calculat astronomic.
"Timpul dat de orientarea Pământului sfârşeşte prin a fi diferit de timpul atomic. Şi pentru a evita ca distanţa între cele două să devină prea mare, comunitatea internaţională, în special Serviciul internaţional de rotaţie terestră şi de sisteme de referinţă (IERS), al cărui centru este Syrte, decide să adauge o secundă la UTC", explica Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte al Observatorului din Paris.
Pentru oameni, acest eveniment nu va avea nici o repercursiune, însă sistemele de înaltă precizie, precum sateliţii şi reţelele informatice, vor fi în alertă, pentru a evita un decalaj potenţial catastrofic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
30 iunie
61
ceas
minut
secunde
timp