Miniştrii de Interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis joi să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025.
Este o victorie colosală pentru români, victorie care nu s-ar fi putut fără Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. Și toți se bucură... mai puțin un român. Este vorba despre Călin Georgescu.
Călin Georgescu spunea, în 2023, că România nu a intrat în Schengen „datorită oamenilor liberi din această țară”: „Pentru mine este o onoare că nu am intrat în Schengen”.
„Intrarea în Schengen înseamnă să fii pe o scenă unde toți sunt spălați pe creier”, a spus, în aprilie 2023, fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, în podcastul lui Sorin Constantinescu.
În momentul declarațiilor, România se lovise de un refuz pentru aderarea completă la Schengen. Călin Georgescu a încercat să explice motivul pentru care România nu fusese acceptată în spațiul european de liberă circulație:
„De aia România nu a intrat în Schengen, pentru că încă sunt țărani autentici. Noi exact cum a fost înainte și astăzi… Pentru mine este o mare onoare, subliniez asta, că nu am intrat în Schengen. Mă bucur că nu am intrat în Schengen”.
El a spus, cu referire la spațiul Schengen, că „temnița cea mai temătoare” este „cea în care tu te raportezi la ea și spui că trăiești bine”.
„Liber nu înseamnă că mă scol dimineață, îmi beau cafeaua care este venită în magazin pe un sistem mafiotic în țara mea, cu o apă care nu este a mea și ar putea să fie a mea. Mă duc la un servici unde nu faci decât să miști niște lucruri pe care ți le dă o corporație, deci nu produci nimic. Și mă duc la așa zisa distracție care înseamnă tot mallul mizerabil care practic distruge viața interioară a fiecăruia”, a mai spus în cadrul podcastului Călin Georgescu.
Se estimează că PIB-ul României ar putea crește anual cu 0,5% până la 1%, datorită eliminării controalelor la frontieră, ceea ce va stimula comerțul și turismul.
Beneficii comerciale: Se preconizează că renunțarea la controalele la frontieră va reduce costurile comerciale cu până la 10%, facilitând un comerț transfrontalier mai eficient și mai rapid.
Investiții străine: Se estimează o creștere de 15% a investițiilor străine directe, România devenind mai atractivă pentru investitori datorită avantajelor oferite de apartenența la spațiul Schengen.
Creșterea turismului: România se așteaptă la o creștere de 20% a numărului de turiști, ceea ce ar putea aduce venituri suplimentare de aproximativ 1 miliard de euro anual din turism.
Poziționarea strategică la Marea Neagră: România are un potențial uriaș de a deveni un punct-cheie de tranzit pentru mărfurile care ajung pe piața europeană prin Marea Neagră, cu condiția unor investiții adecvate în portul Constanța și infrastructura rutieră și feroviară.
Cetăţenii români vor putea circula liber în toată Uniunea Europeană şi nu vor mai fi cozi la vămi, odată cu intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.
El consideră că decizia reprezintă un act de dreptate făcut României după ani de zile de aşteptare pentru a fi deschise graniţele.
„În sfârşit s-a făcut dreptate şi pentru transportatorii români, pentru cetăţenii români care vor putea circula liber în Uniunea Europeană. În sfârşit s-a făcut dreptate pentru noi. Se va circula liber, cum se circulă în toată Uniunea Europeană. Nu mai stăm nici în vamă între Ungaria şi România sau între Bulgaria şi România sau invers. S-a terminat cu cozile, ni s-a făcut o dreptate. De fapt, s-a îndreptat o nedreptate după atâţia ani de zile, că asta a fost o nedreptate pentru noi, intrând în Uniunea Europeană în 2007 - să aşteptăm atâta timp să deschidă graniţele şi pentru noi, să intrăm în Spaţiul Schengen", a menţionat Vasile Ştefănescu.
El a subliniat că timpii de aşteptare în vămi se vor reduce considerabil, atât pentru transportatori, în cursul anului, dar şi pentru cetăţenii români, de Sărbători, sau în perioada de concedii.
„Pe de altă parte, va creşte fluxul de mărfuri, va creşte profitul transportatorilor, va creşte programul de odihnă al şoferilor", a mai spus Vasile Ştefănescu.
Şeful COTAR a precizat că intrarea României în spaţiul Schengen reprezintă un beneficiu pentru toţi cetăţenii ţării.
„Ştiţi foarte bine cozile interminabile de la intrările în ţară. O să vedeţi şi anul acesta, că nu o să ne dea drumul în Schengen acum, pe 31 decembrie. O să vedeţi cozi interminabile la cei care vin de Sărbători în ţară şi o să vedeţi cozi interminabile când pleacă din ţară către Uniunea Europeană, fiecare la locul lui de muncă, pe unde munceşte prin afară", a adăugat Ştefănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu