EXCLUSIV  Singurul scenariu prin care poate crește salariul minim. Mircea Coșea: Mă cam sperie când aud promisiunile acestea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Economistul Mircea Coșea a indicat singurul scenariu care ar permite o creștere a salariilor în România, fără afectarea mediului de afaceri.

Întrebat dacă mediul privat își mai permite o majorare a salariului minim în 2024, Mircea Coșea a declarat:

„Nu, iar aceasta este o chestiune extrem de importantă. A apărut un studiu, în Franța, acum o lună. Chiar la dumneavoastră am avut onoarea să public un articol pe subiectul acesta. Investițiile în țările europene din Est, din țările occidentale și din țările Asia-Pacific sunt din ce în ce mai puține pentru că salariile au crescut prea mult. Deci forța de muncă este mai scumpă, iar competitivitatea acestor țări scade. Deci cei care investesc nu se mai uită la România și Bulgaria ca la niște țări unde vii, dai un salariu, iar apoi spui „bună ziua”. Acestea sunt țări europene care au pretenții la valoarea forței de muncă - de asigurări, de ajutor de șomaj. E altă lume!

România pare că a pierdut față de perioada de dinainte de aderare 40% din potențialul ei de competitivitate. Va trebui să mărim salariul minim, asta e clar. E foarte bine să îi dai omului mai mulți bani, dar e sustenabil așa ceva? Da, dar știți în ce condiții? În care înlocuiești competitivitatea salarială cu competitivitatea tehnologică. Dacă faci investiții în tehnologie și beneficiezi de reducerea costurilor ca urmare a faptului că introduci robotică, că ești bine organizat, poți să dai salarii mai mari, pentru că tot competitiv ești.

Lejeritatea pe care o aud, despre creșterea salariului minim, cu promisiuni că o să fie doar lapte și miere, asta mă cam sperie, pentru că nu o să fie așa. Greutatea pe angajator e din ce în ce mai mare, iar competitivitatea lui scade. Iar în România există alți doi factori care distrug competitivitatea: (1) prețul energiei, mai mare ca în alte părți; (2) distribuția teritorială inegală. România este o țară de tip subdezvoltat, din punctul acesta de vedere, cu regiuni foarte bogate și regiuni foarte sărace”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel