Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre tumorile cerebrale.
Întrebat dacă în cazul tumorilor cerebrale este mai potrivit să fie consultat neurochirurgul sau radiologul, dr. Ovidiu Grămescu a explicat că decizia depinde de natura și numărul metastazelor cerebrale. Potrivit acestuia, în cazul în care există mai multe metastaze de la cancerul de plămân, renal sau mamar, care sunt mai mici de 2-3 cm și nu cauzează simptome semnificative, se poate considera radioterapia. În schimb, dacă sunt 3-4 metastaze și una dintre ele este simptomatică, atunci este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii.
„În cazul tumorilor cerebrale este chemat neurochirurgul sau radiologul?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Depinde. Dacă sunt, de exemplu, mai multe metastaze cerebrale de la un cancer de plămân, de la renal, de la mamar, și sunt sub 2-3 cm, poate fi luată în calcul radioterapia. Sunt 3-4 metastaze, să zicem că una din ele e simptomatică, adică determină pareză pe mâna dreapta sau crize epileptice, vezi că e mai mare și comprimă, atunci o scoți chirurgical.
Dar și traumatismul ăsta operator poate să ducă la o explozie de metastaze în spate. Acum am văzut că sunt forme de cancer explozive, cu ritm rapid de evoluție. Într-o lună, două, e plin de metastaze.", a spus dr. Ovidiu Grămescu.
Dr. Ovidiu Grămescu a explicat care este tipul de cancer care nu metastazează niciodată în alte organe. Potrivit acestuia, este un fenomen specific creierului, în contrast cu alte tipuri de cancer care pot răspândi metastaze în creier.
„Cancerul primar al creierului, astrocitomul în gradul 3-4, cum e glioblastomul, niciodată nu metastazează. E singurul organ. Orice organ poate să arunce metastaze. Cancerul primar al creierului nu dă metastaze în altă parte. Am văzut cazuri rarisime, în teorie. Nu am văzut personal. În schimb, celelalte organe pot să ducă metastaze în creier. După ce îi faci RMN cu substanță de contrast, vezi câte sunt, vezi dacă sunt simptomatice, asimptomatice și atunci poți să colaborezi cu radioterapeutul.
Acum, radioterapia fracționată stereotaxică te duce la vârful peniței. Când am început eu, acum 36 de ani, cu profesor Arseni, se operau două-trei tumori pe zi la Spitalul Bagdasar Arseni și după aceea îi trimitea la radioterapie. Atunci era un whole brain radiotherapy, adică se iradia tot creierul, radia și partea ce rămăsese de la tumoră și partea bună. Acum acuratețea este mult mai mare. Se face un planning și se concentrează radioterapia exact pe restul tumoral.", a spus dr. Ovidiu Grămescu.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Dr. Ovidiu Grămescu a amintit despre experiența sa la un curs efectuat în America, acum 30 de ani, unde a învățat despre Gamma Knife, o tehnică chirurgicală avansată. Această metodă implică utilizarea unei căști echipate cu multiple orificii, prin care fascicule precise de radiații sunt concentrate pe leziunile cerebrale.
„Am fost la un curs acum 30 de ani, exact în 1994, în America. Gamma Knife este o altă tehnică chirurgicală în care pui o cască care are diverse orificii. Ai o echipă de fizicieni care îți determină exact unde e leziunea și tu concentrezi aceste fascicule exact pe acea leziune. Asta e radioterapia, asta e Gamma Knife. Deci sunt metode complementare, dar chirurgia este baza. De aia îi zice neurochirurgie, pentru că trebuie să desfaci zona.", a spus dr. Ovidiu Grămescu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu