Sinuciderea asistată ar putea deveni o realitate și în Anglia și Țara Galilor. Despre dreptul pacientului de a decide asupra modului în care își petrece ultimele clipe. Voci critice

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Într-o mișcare considerată de mulți drept un pas istoric, parlamentarii britanici vor dezbate în curând un proiect de lege care ar putea permite adulților aflați în faze terminale ale bolii să aleagă să-și încheie viața cu ajutor specializat. Aceasta este prima propunere de acest gen adusă în fața Parlamentului britanic după aproape un deceniu și reflectă o schimbare semnificativă în opinia publicului față de eutanasie, notează Reuters.

Dezbaterea despre eutanasie a căpătat noi dimensiuni în ultimii ani, mai ales după ce, în 2015, o propunere similară a fost respinsă.

Din ce în ce mai multe voci cer reglementarea dreptului pacienților care suferă de boli terminale, cu șanse minime de supraviețuire, să decidă asupra modului în care să-și petreacă ultimele momente.

Potrivit legislației actuale, eutanasia este ilegală în Anglia și în Țara Galilor, iar cei care însoțesc o persoană care a ales să își încheie viața în țări precum Elveția riscă până la 14 ani de închisoare pentru complicitate la sinucidere.

Chestiunea face ca cei care aleg să călătorească în țări precum Elveția, unde eutanasia este legalizată din 1942, să fie expuși la repercusiuni juridice în propria țară. În contrast, țări precum Australia, Canada, Noua Zeelandă și anumite state din SUA au adoptat legislații care permit, în anumite circumstanțe, eutanasia. De asemenea, inițiative legislative similare sunt în curs de examinare în Scoția sau în Jersey.

2. Sursa: Uns... (sinucidere2_90444200.jpg)

Foto: Unsplash

Dreptul pacientului de a decide asupra modului în care își petrece ultimele zile

Proiectul de lege actual, inițiat de deputata laburistă Kim Leadbeater, vine în contextul unei schimbări semnificative în opinia publicului, care, conform sondajelor, susține tot mai mult dreptul pacienților terminali de a decide asupra modului în care își petrec ultimele zile.

Potrivit unui studiu recent, realizat de Savanta, 48% dintre britanici sprijină legalizarea eutanasiei asistate, în timp ce doar 21% se opun, mai transmite Reuters.

„Un individ cu o condiție terminală și foarte puțin timp rămas are opțiuni limitate. Cred că ar trebui să avem dreptul să ne încheiem zilele înconjurați de cei pe care îi iubim, știind că, atunci când nu mai suntem, și-ar putea aminti de noi așa cum ne dorim”, a declarat inițiatoarea proiectului pentru The Guardian.

Ea a asigurat că proiectul de lege va include măsuri de siguranță pentru a preveni eventuale presiuni asupra pacienților să accepte sinuciderea asistată împotriva voinței lor și a subliniat că nu va diminua inițiativele ce vizează îmbunătățirea îngrijirii paliative.

Deși proiectul de lege nu beneficiază de sprijin guvernamental direct, prim-ministrul Keir Starmer a promis un vot transparent, conform conștiinței parlamentarilor. Într-o scrisoare adresată miniștrilor, Simon Case, secretarul cabinetului, a precizat că aceștia nu vor fi instruiți cum să voteze.

Dacă va fi adoptată, noua legislație va avea aplicabilitate în Anglia și în Țara Galilor. O dezbatere similară se desfășoară și în parlamentul scoțian.

Leadbeater a subliniat importanța acestui demers, afirmând că persoanele care se confruntă cu o moarte insuportabilă ar trebui să aibă dreptul de a decide cum să își încheie viața.

3. Sursa: Pex... (barbat-trist_64687500.jpg)

Sursa: Pexels

Voci pro și contra

În timp ce unele voci precum cea a secretarului de justiție Shabana Mahmood și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legalizarea eutanasiei, altele, cum ar fi fostul ministru Kit Malthouse, au subliniat că realitatea actuală este intolerabilă pentru mulți pacienți care suferă. Malthouse a afirmat că „legea trebuie să se schimbe din milă”, subliniind nevoia urgentă de a oferi pacienților posibilitatea de a alege o moarte liniștită și demnă, înconjurați de cei dragi, relatează The Guardian.

Dame Esther Rantzen, un jurnalist cunoscut care suferă de cancer pulmonar și care a devenit membru al clinicii Dignitas, a salutat anunțul și și-a exprimat speranța că această schimbare legislativă le va oferi pacienților terminali o șansă de a se bucura de o moarte demnă. „Nu am crezut că voi trăi să văd o schimbare a legii actuale. Tot ce cerem este să ne oferim dreptul de a alege asupra propriilor vieți”, a spus Rantzen.

Pe de altă parte, Dr. Gordon Macdonald, directorul executiv al organizației Care Not Killing, s-a declarat dezamăgit de introducerea acestui proiect de lege, subliniind că guvernul ar trebui să se concentreze pe repararea sistemului de îngrijire paliativă, care nu reușește să ofere suport adecvat multor pacienți care au nevoie de el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel