Psihologul Radu Leca a vorbit, pentru DCNews, despre sinucidere.
Publicitate
Ultima perioadă a fost marcată de sinucideri, care au acaparat agenda publică, ale unor tineri care păreau că aveau totul. Oamenii apropiați lor au fost șocați de pierdere. Nici măcar după ce s-a întâmplat nu au crezut că omul drag lor s-a sinucis. Era mai simplu pentru ei, pentru sufletul lor, să caute vinovați, să caute ucigași. Mulți par veseli, activi, par că nu au nicio problemă și, totuși, într-o clipă, se frânge totul: aleg să renunțe la viața pe pământ atât de brusc și de neașteptat.
Pentru a înțelege cum ajung oamenii să facă un asemenea gest final, să-și decidă soarta, DCNews l-a contactat pe psihologul Radu Leca.
”Fără nicio urmă de îndoială vă spun așa: depresia reprezintă cauza majoră de comportament suicidar. Un număr considerabil dintre cei care aleg să renunțe la viață, este reprezentat de cei ce au trecut, cel puțin odată în viața de tânăr adult prin depresie majora, tulburare bipolara sau episod schizoid. În plus, se remarcă faptul că alăturarea consumului de alcool depresiei reprezintă o "rețetă cinică" către suicid.
Gândurile sau sentimentele negative:
1. Senzația pregnantă de rușine sau vinovăție. Ambele senzații ajung în mintea subiectului după accesarea unui eveniment încărcat de eșec.
2. Sentimentul de profundă respingere sau pierderea unui om drag sau singurătatea apăsătoare.
În cazul particular al pacienților ce suferă de boli organice și de boli psihice, stresul indus, durerea somatizată sau chiar și boala în sine pot fi interpretate ca fiind de nesuportat. În urma conștientizării sentimentului de prea mult de nesuportat, subiectul alege să pună capăt vieții teatral sau în tăcere.", ne-a explicat Radu Leca.
Întrebat dacă persoanele care au decis că vor să sinucidă se gândesc și la suferința pe care o provoacă celor dragi, Radu Leca a răspuns: ”Când subiectul cu multiple gânduri de suicid ajunge să realizeze fapta, nu ia în considerare nicio altă persoană din familie. Nu se gândește la nimic și realizează gestul 100% egoist.
Familia nu poate anticipa gestul de suicid, deoarece teatralitatea subiectului suicidar este foarte mare și avem de a face cu o mască care contravine oricăror tip de reguli sociale și de familie, respectiv subiectul este în permanentă vesel și binevoitor. Să ne aducem cazul lui Robin Wiliams".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu