Șir de reacții în SUA după retragerea lui Biden. Trump: Harris, mai ușor de învins

Agerpres
Agerpres

Reacțiile liderilor din SUA, dar și a nepoatei lui Joe Biden, au venit prompt după anunțul său de duminică.

Donald Trump: De departe cel mai prost președinte din istoria țării noastre

Într-un apel telefonic cu CNN, la câteva minute după ce președintele Joe Biden a anunțat retragerea sa din cursa pentru alegerile din 2024, fostul președinte Donald Trump l-a descris pe Biden ca fiind „de departe cel mai prost președinte din istoria țării noastre.”

Deși nu este clar cine va fi candidatul democrat, Trump a spus că crede că vicepreședintele Kamala Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Biden.

Kamala Harris

Kamala Harris a declarat că va candida pentru nominalizarea prezidențială din partea Partidului Democrat, după ce Joe Biden a susținut-o ca succesorul său în urma deciziei sale de a suspenda campania de realegere.

Dintr-o declarație recentă:

„Sunt onorată să primesc susținerea Președintelui și intenția mea este să câștig și să obțin această nominalizare. În ultimul an, am călătorit prin toată țara, discutând cu americanii despre alegerea clară în această alegere importantă. Și acesta este ceea ce voi continua să fac în zilele și săptămânile următoare. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat — și a uni națiunea noastră — pentru a-l înfrunta pe Donald Trump și agenda sa extremă pentru 2025.

Mai avem 107 zile până în ziua alegerilor. Împreună, vom lupta. Și împreună, vom câștiga.”

J. D. Vance - Senator al Statelor Unite ale Americii

Joe Biden a fost cel mai prost președinte din viața mea, iar Kamala Harris a fost alături de el la fiecare pas. În ultimii patru ani, ea a cosemnat politicile lui Biden privind frontiera deschisă și escrocheria ecologică, care au crescut costul locuințelor și al alimentelor. Ea deține toate aceste eșecuri și a mințit timp de aproape patru ani în legătură cu capacitatea mentală a lui Biden - înșelând națiunea cu un președinte care nu poate face treaba. Președintele Trump și cu mine suntem pregătiți să salvăm America.

Barack Obama

Joe Biden a fost unul dintre cei mai importanți președinți ai Americii, precum și un prieten drag și partener pentru mine. Astăzi, ni s-a reamintit, din nou, că el este un patriot de cel mai înalt nivel.

Acum șaisprezece ani, când am început căutarea unui vicepreședinte, știam despre cariera remarcabilă a lui Joe în serviciul public. Dar ceea ce am ajuns să admir și mai mult a fost caracterul lui – empatia lui profundă și rezistența câștigată cu greu; decența lui fundamentală și credința că toată lumea contează.

De la preluarea mandatului, președintele Biden a afișat acest caracter din nou și din nou. El a contribuit la încheierea pandemiei, a creat milioane de locuri de muncă, a redus costul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, a adoptat prima parte majoră a legislației privind siguranța armelor din ultimii 30 de ani, a făcut cea mai mare investiție pentru a aborda schimbările climatice din istorie și a luptat pentru a asigura drepturile de muncă, oamenii să se organizeze pentru salarii și beneficii echitabile. Pe plan internațional, el a restabilit poziția Americii în lume, a revitalizat NATO și a mobilizat lumea să se ridice împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

Mai mult decât atât, președintele Biden ne-a îndepărtat de cei patru ani de haos, minciună și diviziune care au caracterizat administrația lui Donald Trump. Prin politicile sale și exemplul său, Joe ne-a reamintit cine suntem la cel mai bun lucru – o țară dedicată valorilor de modă veche precum încrederea și onestitatea, bunătatea și munca grea; o țară care crede în democrație, statul de drept și responsabilitate; o țară care insistă că toată lumea, indiferent cine ar fi, are o voce și merită o șansă la o viață mai bună.

Acest palmares remarcabil i-a oferit președintelui Biden tot dreptul de a candida pentru realege și de a termina munca pe care a început-o. Joe înțelege mai bine decât oricine miza acestor alegeri - cum tot ceea ce a luptat de-a lungul vieții sale și tot ceea ce reprezintă Partidul Democrat vor fi în pericol dacă îi permitem lui Donald Trump să revină la Casa Albă și le dăm republicanilor controlul asupra Congresului. .

Știu, de asemenea, că Joe nu s-a dat înapoi de la o luptă. Pentru el să privească peisajul politic și să decidă că ar trebui să dea torța unui nou nominalizat este cu siguranță una dintre cele mai dure situații din viața lui. Dar știu că nu ar lua această decizie decât dacă ar crede că este potrivită pentru America. Este o dovadă a dragostei de țară a lui Joe Biden – și un exemplu istoric al unui funcționar public autentic care pune din nou interesele poporului american înaintea intereselor sale pe care generațiile viitoare de lideri vor face bine să-l urmeze.

Vom naviga în apele neexplorate în zilele următoare. Dar am o încredere extraordinară că liderii partidului nostru vor fi capabili să creeze un proces din care să iasă un candidat remarcabil. Cred că viziunea lui Joe Biden despre o Americă generoasă, prosperă și unită, care oferă oportunități tuturor, va fi expusă pe deplin la Convenția Democrată din august. Și mă aștept ca fiecare dintre noi să fie pregătit să transmită acel mesaj de speranță și progres în noiembrie și mai departe.

Deocamdată, Michelle și cu mine vrem doar să ne exprimăm dragostea și recunoștința față de Joe și Jill pentru că ne-au condus atât de abil și curajos în aceste vremuri periculoase - și pentru angajamentul lor față de idealurile de libertate și egalitate pe care s-a întemeiat această țară.

Familia Clinton

Președintele Biden și-a încheiat extraordinara carieră de serviciu public cu o președinție care a scos America dintr-o pandemie fără precedent, a creat milioane de locuri de muncă noi, a reconstruit o economie afectată, a întărit democrația noastră și a restabilit poziția noastră în lume. Prin orice măsură, el a avansat misiunea fondatorilor noștri de a construi o uniune mai perfectă și obiectivul său declarat de a restaura sufletul națiunii noastre.

Ne alăturăm milioanelor de americani în a-i mulțumi președintelui Biden pentru tot ce a realizat, pentru că a apărat America de nenumărate ori, având mereu ca ghid principal ce este mai bine pentru țară. Suntem onorați să ne alăturăm președintelui în susținerea vicepreședintelui Harris și vom face tot ce putem pentru a o sprijini.

Am trăit multe suișuri și coborâșuri, dar nimic nu ne-a îngrijorat mai mult pentru țara noastră decât amenințarea reprezentată de un al doilea mandat al lui Trump. El a promis să fie dictator din prima zi, iar decizia recentă a Curții Supreme servile îl va încuraja să distrugă și mai mult Constituția.

Acum este momentul să o sprijinim pe Kamala Harris și să luptăm cu toate resursele pentru a o alege. Viitorul Americii depinde de asta.

Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, l-a lăudat duminică pe președintele Joe Biden pentru decizia sa de a nu candida pentru realegere, dar nu o susține pe vicepreședintele Kamala Harris în declarația sa.

„Președintele Joe Biden este un american patriot care a pus întotdeauna țara noastră pe primul loc. Moștenirea sa de viziune, valori și leadership îl fac unul dintre cei mai influenți președinți din istoria Americii,” a declarat Pelosi.

Comitetul de Acțiune Politică al Caucusului Negru din Congres

Comitetul de Acțiune Politică al Caucusului Negru din Congres (Congressional Black Caucus PAC) a susținut-o pe vicepreședintele Kamala Harris ca și candidată la președinție pentru 2024 într-o declarație.

„Congressional Black Caucus PAC se alătură președintelui Biden în susținerea deplină a lui Kamala Harris ca nominalizat al partidului nostru,” se arată în declarație.

Declarația îl descrie pe Biden ca fiind „diplomatul suprem” și unul dintre „cei mai realizați președinți din istoria Americii, un deschizător de drumuri în problema siguranței armelor, un apărător ferm al drepturilor civile și un legiuitor bipartizan care a creat milioane de locuri de muncă în întreaga țară.”

Chuck Schumer l-a lăudat pe președintele Joe Biden

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, l-a lăudat pe președintele Joe Biden pentru că a pus „partidul său și viitorul nostru pe primul loc.”

„Joe Biden nu a fost doar un președinte grozav și un lider legislativ remarcabil, ci este și un om cu adevărat uimitor. Decizia sa, desigur, nu a fost ușoară, dar, încă o dată, a pus țara sa, partidul său și viitorul nostru pe primul loc,” a declarat Schumer.

„Joe, ziua de azi demonstrează că ești un adevărat patriot și un mare american,” a adăugat el.

Gavin Newsom i-a mulțumit președintelui Joe Biden

Guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, i-a mulțumit președintelui Joe Biden într-o postare pe rețelele sociale, la câteva minute după ce Biden a anunțat că își încheie candidatura pentru realegerea din 2024.

„Președintele Biden a fost un președinte extraordinar, care a făcut istorie — un lider care a luptat din greu pentru oamenii muncitori și a obținut rezultate uimitoare pentru toți americanii,” se arată în postarea lui Newsom pe X. „Va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai influenți și altruiști președinți.”

Newsom și-a exprimat puternicul sprijin pentru Biden în săptămânile de după performanța președintelui la dezbaterea din iunie și a făcut campanie intensă în numele său.

Donald Trump JR.

"Kamala Harris deține întreaga politică de stânga a lui Joe Biden. Singura diferență este că ea este și mai liberală și mai puțin competentă decât Joe, ceea ce într-adevăr spune ceva. Ea a fost pusă la conducerea graniței și am văzut cea mai gravă invazie de ilegali din istoria noastră!!!", a scris acesta pe X.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților

Reacțiile continuă să curgă, inclusiv din partea președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

„Dacă Joe Biden nu este apt să candideze pentru președinție, nu este apt să servească ca președinte,” scrie republicanul pe X.

„Trebuie să demisioneze imediat,” adaugă Johnson, menționând că ziua alegerilor în SUA, 5 noiembrie, „nu poate veni prea curând.”

James Cleverly, fostul secretar de externe al Marii Britanii

Fostul secretar de externe al Marii Britanii, James Cleverly, îi mulțumește președintelui Joe Biden pentru că a fost un „mare prieten al Marii Britanii”.

Într-o postare pe X, secretarul de interne din umbră al conservatorilor spune că a fost o „plăcere” să-l întâlnească pe Biden în calitate de secretar de externe în timpul vizitelor sale în Marea Britanie, amintind de întâlnirea lor când a semnat cartea de condoleanțe pentru regretata regină Elisabeta a II-a.

Neomi Biden (nepoata lui Joe Biden)

Sunt extrem de mândră astăzi de tatăl meu, președintele nostru, Joe Biden, care și-a servit țara cu toată inima și cu o distincție inegalabilă. Nu numai că a fost – și va continua să fie – cel mai eficient președinte din timpul vieții noastre, dar probabil și-a cimentat deja locul ca fiind cel mai eficient și influent slujitor public din istoria națiunii noastre. A fost în centrul și a avut un impact semnificativ asupra fiecărei probleme majore cu care s-au confruntat țara și lumea noastră timp de 50 de ani. Lumea noastră este mai bună astăzi în atât de multe feluri datorită lui. Pentru americanii care au fost mereu alături de el, păstrați-vă încrederea. El va fi întotdeauna alături de noi.

Lideri din întreaga lume au reacționat la decizia președintelui SUA, Joe Biden, de a nu mai candida pentru realegere.

Printre aceștia:

Israel: Președintele Isaac Herzog i-a mulțumit lui Biden pentru „prietenia și sprijinul constant acordat poporului israelian” și l-a descris ca fiind un „adevărat aliat al poporului evreu” într-o postare pe X.

Polonia: Prim-ministrul Donald Tusk a scris pe X că Biden a luat decizii dificile „datorită cărora Polonia, America și lumea sunt mai sigure, iar democrația mai puternică. Știu că ai fost ghidat de aceleași motivații când ți-ai anunțat decizia finală. Probabil cea mai dificilă.”

Irlanda: Micheál Martin, ministrul de externe al Irlandei, a spus că a primit vestea „cu tristețe și admirație,” descriindu-l pe Biden ca fiind un „prieten constant al Irlandei” într-o postare pe X. Martin a spus că președintele a oferit „sprijin neprețuit pentru pace și prosperitate pe această insulă” și i-a urat toate cele bune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel