Siria a semnat cu Sultanatul Oman un acord pentru împrumutarea temporară a unor colecţii de muzeu "în scopul conservării acestora", a anunţat duminică Ministerul Patrimoniului şi Culturii din Oman, citat de AFP.
Bogata moştenire arheologică a Siriei a fost grav afectată de lupte, distrugeri, furturi şi jafuri organizate în special de grupul jihadist Statul Islamic (IS) în războiul care a devastat ţara din 2011 şi a lăsat în urma sa 370.000 de morţi şi mai multe milioane de persoane strămutate.
"Acordul prevede un împrumut temporar din partea Direcţiei Generale Siriene a Antichităţilor şi Muzeelor către Muzeul Naţional din Oman, în scopuri de conservare", dar şi organizarea unei expoziţii temporare la Muzeul Naţional din Oman, a indicat Ministerul Patrimoniului şi Culturii citat într-un comunicat.
Acordul a fost semnat cu ocazia vizitei la Muscat a ministrului sirian al Culturii, Mohammed Al-Ahmad, în fruntea unei delegaţii de oficiali.
Directorul general al Muzeului Naţional din Oman, Jamal bin Hasan al-Moussawi, a declarat că acordul priveşte "lucrări deteriorate în anii crizei (din Siria), inclusiv un număr de piese de importanţă istorică (...) din oraşul antic Palmyra", indică acelaşi comunicat.
Palmyra a fost cucerită de două ori de gruparea teroristă Statul Islamic, care a distrus o parte dintre comorile arheologice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, înainte ca oraşul să fie recucerit în 2017 de regimul lui Bashar al-Assad, cu ajutorul aliatului său rus.
UNESCO a înscris şase situri siriene pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, cum ar fi centrul istoric al oraşului Alep, partea antică a Damascului, situl Palmyra şi Crac des Chevaliers, citadela cruciaţilor din apropiere de Homs (centru).
Sultanatul Oman, care promovează o politică strictă de non-imixtiune în afacerile regionale, este unul dintre puţinele state arabe care a menţinut legăturile cu Damascul de la începutul conflictului din Siria în 2011.
După câţiva ani de boicot, alte ţări arabe şi-au arătat recent dorinţa de a se apropia de regimul lui Bashar al-Assad, care încearcă de câteva luni să revină pe scena diplomatică, după recâştigarea a două treimi din teritoriul sirian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu