Autorităţile siriene au refuzat accesul pe teritoriul său al noii echipe internaţionale de anchetă create pentru a-i identifica pe responsabilii atacurilor cu muniţii interzise, a declarat miercuri directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Fernando Arias, transmite Reuters.
Statele membre ale organizaţiei au votat anul trecut crearea Echipei de Investigaţie şi Identificare (IIT), o decizie căreia i s-au opus Damascul şi aliatul său Rusia. 'Siria refuză să recunoască decizia şi să se confrunte cu oricare din implicaţiile şi efectele ce decurg din aceasta', a declarat Arias la Haga, în faţa reprezentanţilor statelor membre.
El a precizat că ministrul adjunct de externe sirian, Faysal Mekdad, a informat în scris OIAC despre decizia autorităţilor de a nu emite vize de călătorie pentru membrii echipei. 'În plus, am primit două scrisori, datate 9 mai şi 14 mai, din partea ministrului adjunct, informând cu privire la obiecţia Siriei de a le acorda acces membrilor nou numiţi ai IIT la orice informaţie confidenţială referitoare la dosarul chimic sirian', a adăugat Fernando Arias. Siria a aderat la OIAC în 2013, dându-şi acordul să permită accesul inspectorilor, o decizie prin care a evitat loviturile aeriene cu care ameninţa preşedintele american de atunci, Barack Obama.
O echipă comună de anchetă a ONU şi OIAC a concluzionat că forţele siriene au utilizat gaz sarin şi clor, iar jihadiştii Statului Islamic au folosit iperită. Noua echipă de anchetă a fost înfiinţată după ce Rusia s-a opus prin veto prelungirii mandatului primeia în noiembrie 2017, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News